На гости в Гаганица при жената с най-известната прическа

Николаос Цитиридис 02 октомври 2015 в 20:30 24785 15

Някои я наричаха гейша, други "бабата на принцеса Лея", трети си позволиха далеч по-обидни епитети, когато искаха да опишат външния вид на Антоанета Лазарова - кандидатът за кмет от БСП на с. Гаганица.

Тя успя да събере погледите в социалните мрежи с екстравагантната си прическа, която всички вече познават от нейния предизборен плакат. Всики разбраха за косата ѝ, но не и какво се крие зад високата фризура.

Пристигаме в селото Гаганица преди обед, където имаме среща с г-жа Лазарова и нейния фолклорен клуб "Златица" в местния пенсионерски клуб. Посреща ни там сегашният кмет на селото г-н Първанов.

"К'во търсите тука", попита ни той. "Г-жа Лазарова", отговорихме ние и докато бяхме на улицата той ни каза "Е, в оная стая". Все пак успяхме да се ориентираме, докато сегашния кмет разнасяше столове към мегдана, където се подготвяше пищно тържество с кебапчета и супа. Безплатно и агитационно.

Влязохме в пенсионерския клуб, като там сама ни чакаше Лазарова. Тя също беше там - прическата ѝ. Всичко бе като на снимката. Само след първата минута разговори с нея обаче разбрахме, че фризурата е само част от нейната прелюбопитна персона.

Фолклорният клуб беше отложен за следобед, за да може г-жа Лазарова да ни отдели повече време. Оценяваме го.

Разговорът не започна положително. "Знаете ли, млади господине, разочарована съм от вашите колеги. Вчера дадох на журналисти два часа от моето време, за да им разкажа за себе си, за моите идеи това село да бъде по-хубаво, а сутринта се гледах и само за прическата ми говориха. Е, какво толкова?", бяха нейните първи думи.

Ясно е, че една от целите ни се превръща в това да се реваншираме на дамата от Гаганица.

"Питайте ме за селото, питайте ме за клуба по фолклор, питайте ме за мен."

И я попитахме. Антоанета Лазарова е родена в с. Гаганица, отраснала е там заедно с трите си сестри. Била е в детската градина, която вече я няма, учила е в училището, което вече го няма. Закусвала е всеки ден във фурната, която вече също я няма. Като всяко българско село Гаганица също е на прага на историята. Порутени сгради, пътища - кози пътеки, застаряващо население от 198 души.

Добре, ще разкажем за прическата

От 40 години е с нея. Поддържа я лесно. Идеята ѝ за фризурата дошла спонтанно, седяла в салон и я видяла в каталог. Както ни разказа тя "всяка жена има лично време само за нея си". Явно тогава се случва и тази магия.

Интервюто ни с г-жа Лазарова бе неколкократно прекъснато от телефонни обаждания от колеги журналисти, които искат да разберат лично от нея повече за прическата ѝ. Но не и за човека. Дори телевизионен екип, без направена предварителна уговорка, дойде, за да стане част от "фрийк шоуто", създадено от медиите.

Все пак продължихме разговора с акценти от биографията на кандидат-кметицата. 40 години е живяла в Монтанта и се е занимавала със застраховане.

"Бях служителка на ВИС-2. Единственият офис в страната без охранители. За да работя за тях, единственото ми условие беше, че не искам при мен да има от "онези момчета". Не можех да приема нещо насилствено да се случва. Бяхме и единственият офис на ВИС-2, в който работеха само жени. Когато се появиха охранителите, аз си тръгнах. Сега вече съм само пенсионерка", разказа ни тя.

Чрез OFFNews тя поиска да се обърне и към Цецка Цачева.

"Пратете един депутат тук. Ще му дадем 150 лв. Да оцелее един месец. Ако той успее, то аз и на всичките ми приятели няма да позволя да се оплакват повече за пенсиите си. Но само ако оцелее", закани се Лазарова. Сървайвър "Гаганица" символично го нарече тя.

В пенсионерския клуб, където мина по-голямата част от интервюто, имаше и своебразна снимкова изложба на порутени къщи и сгради. Те са били част от миналото на Гаганица - училището, фурната и детската градина.

По думи на Лазарова училището е било продадено за 18 хил. лева без селяните да разберат на кого. Сега порутената сграда едва стои права.

Разказа ни и за "най-голямата гордост" на селото - фонтана в центъра, който може да се конкурира по абсурдност с този в столицата на "Витошка". Той струвал 13 хил. лв.

Електриковозеленият костюм на дамата не ѝ попречи да ни разведе из най-разбитите улици на селото, за да ни покаже бащината си къща - точно срещу училището.

Тогава очите ѝ се напълниха със сълзи и започна да разказва: "Помня майчица как един път ѝ бяхме дошли на гости с двете ми сестри. Седна при нас и ни даде три плика с по 250 лв. Подарък било. Продала беше нивите. Питахме я как и защо. Дошъл бил нотариус, който направил сделката. Без да пита за наследници, без да иска документи. Просто така", сподели тя и бързо избърса падналата сълза, тъй като беше с грима, който виждаме и на предизоборния ѝ плакат.

И все пак тя е кандидат-кмет на селото и трябваше да питаме кое ще е първото, което ще промени.

"Ще изтръгна страха от хората. Лицемерието, фалша. Не може хората да се крият, когато искат да си кажат нещо. Не може на всички избори да се плашат с това, че няма да има дърва, че няма да има работа".

По време на разходката ни из селото тя си помаха със всички усмихнато. Сякаш е спечелила, но всъщност...

"Аз знам, че няма да спечеля. Но се кандидатирах, за да дам избор на хората. В селото има 198 жители, ще гласуват над 300. На това нали изборен туризъм му викахте. Ясно е кой ще спечели".

В пенсионерския клуб през вратата само глава показа нейният съпруг Божидар, който я помоли да купи храна за котките. Продължихме да говорим за песните и фолклора. Лазарова иска да направи от порутената детска градина фолклорен летен лагер за деца от поречието на р. Златица. На реката е кръстен и нейният фолклорен клуб.

Създаден е преди повече от 55 години. Лазарова е член е в него от малка. Показа ни снимка от създаването и не, на фотоса тя не е с тази прическа. На стената в клуба имаше множество факсимилета от поздравителни адреси от депутата Янаки Стоилов и лидера на БСП Михаил Миков.

Разговорът ни с г-жа Лазарова приключи с разходката из селото, а за изпроводяк ни откъсна букет маргаритки от нечия градинка. Тя пък продължи със следващия екип журналисти, дошли да търсят сензацията.

Преди да се качим в колата към нас се приближи кметът Първанов. "Мене няма ли да ме снимате? По поръчка ли сте тука, щото ако не ме снимате, значи сте по поръчка". Не го снимахме, а поръчки не приемаме. Само интересни истории.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!