Легия"Антимафия": Камионите с контрабандни цигари от Турция са 60, а загубите 120 млн.лева

Ива Оприкова 16 април 2015 в 19:26 8483 7

На фона на неизпълнени приходи в бюджета за 2014 година концепцията на премиера Бойко Борисов за сливане на НАП и Агенция"Митници" предизвика стотици дебати и въпроси. Обединението е част от управленската програма на правителството, а поводът недоволството на властта от дейността на митничари и граничари. За идеята на премиера Бойко Борисов потърсихме  за коментар шефа на Легия „Антимафия“ – Григор Здравков.

"Събираемостта на приходите в бюджета няма да се промени с обединението, което обмисля премиера Бойко Борисов, ако се запази настоящото ръководство на агенция "Митници". Сливането със сигурност ще бъде факт защото е политическо решение, но това едва ли ще напълни държавната хазна. Кадровият потенциал е под минимума и там трябва да има смяна. Под ръководство нямам предвид само г-н Ваньо Танов, а шефовете на граничните пунктове, отдели и дирекции в Агенцията, в които трябва да дойдат други хора. За миналата година цялата Агенция „Митници“ е заловила 4 камиона, за тази година – до тука малко над един… 12 митничара успяха да пропуснат 17 камиона за 30 дни, а контрабандата не е само на Свиленград. Това беше първоначалната информация. Прокуратурата през Агенция "Митници" изисква справка за периода от началото на годината до настоящата дата, както и справка за цялата минала година. Такава  има в агенция "Митници" Свиленград, но услужливо я крият. 

Истината е, че влезлите камиони с цигари от Турция и недекларирани у нас са над 60 бройки от януари до средата на април. Чистата щета за държавата от управлението на агенция "Митници" под ръководството на г-н Ваньо Танов е по 1.5 млн. лева на камион без ДДС, или към 2 млн. на превозно средство. А чистата печалба за бандитите е по 500 хил. лева на камион, или 30 млн. лева. Кой премиер ще търпи шефа на агенция "Митници" след като е доказана тази контрабанда? Как същите тези хора да изготвят план за повишаване на приходите? При тези установени законарушения те трябваше да депозират оставките си във Финансовото министерство и финансовият министър да реши, дали да ги остави, но това не се случва. Оставката в крайна сметка се нарича носене на административна и политическа отговорност", посочва Здравков.

"В много европейски страни НАП и "Митници" са обединени. В този смисъл концепцията може би е в правилна посока. Но ако се замислим какво няма в ЕС? Няма като у нас наркоотдели. Единствено в България г-н Танов се опитва да притопи наркоотделите с т. нар. отдел за "Митническо разузнаване", а те са обединение с най-голям риск за корупция. За това и  Ваньо Танов си има два готови отговора за борбата с наркотрафика.Това, че ще слеем двете агенции, не значи, че ще можем да променим държавните граници на страната. Вие как си представяте, че данъчни служители, които цял живот са работили по данъчно законодателство, да ги пуснат на Митница „Свиленград“ ще търсят контрабандни цигари и ще залавят наркотици? Това няма как да стане. Данъчните нямат такъв капацитет и познание", коментира шефът на Легия "Антимафия". 

"Премиерът е дал поредния шанс на Ваньо Танов да предложи план и да повиши приходите. Не е ясно обаче как ще се случи това след като компютърната връзка между НАП и Агенция "Митници" съществува от няколко години, но тя целенасочено не се използва", посочва Здравков. Премиерът Борисов обяви от Митниците бюджетът губи месечно около 30 млн. лева. 

"Общата загуба от контрабанда на цигари са около 10 млрд. къса. Според общата загуба е около 80 млн. 10 милиарда къса цигари необмитени в България са милиард и половина акциз и още 300 млн. ДДС. 36 процента контрабанда горива са 600 млн. акциз и 200 млн. ДДС. Това са загубите само за една година са около 1.8 млрд. Два пъти при акция на Свиленград биват уличавани митничари на високи постове, но оставка от ръководството няма депозирана. Той за всички казва, че са големи професионалисти, а контрабандата си върви под пълна пара", коментира шефът на Легия"Антимафия". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!