Код: oбединение

Саша Безуханова 31 декември 2014 в 10:48 7311 4

Промени ли ни 2014? Сигурно е, че в края на всяка година сме по-мъдри от преживяното и наученото. Тази обаче ни провокира многократно да мислим за света край нас и за ролята ни в него по различен начин.

Войната излезе от учебниците и влезе в живота ни. Инвазията на Русия в Украйна, възходът на Ислямска държава и бежанската вълна от Сирия наложиха на световното лидерство да мисли координирано и да формулира общ дневен ред. Тези предизвикателства стимулираха диалога, но и ясно показаха колко мъчително се намират единни позиции дори и в името на сигурността и мира. Те осветиха и неувереността на българското лидерство да партнира в голямата геополитика от перспектива на националния ни интерес.

И ако рационалните ни избори все още носят рефлекса на традиционното мислене да търсим на първо място индивидуалната полза и да разсъждаваме в категориите на националните измерения, то природните катаклизми, новите епидемии, предизвикателствата на глобалния социално-икономически и политически процес ни налагат да осмислим новата парадигма за устойчиво развитие, базирана на солидарност, споделени усилия и съгласие.

Все по-очевидна става необходимостта от промяна на отношенията между властта и нейния фундамент - общественото доверие. Все повече те не могат да се градят през разделителни линии и незачитане на интересите на другия. Проблемите все по-трудно остават изолирани и понятието „общ интерес“ се употребява все по-често като отправна точка за взаимодействие. Политическите и икономическите формати стават все по-широки, от една страна, но все по-интегрирани, от друга.

Изборите и решенията в Европейския съюз са илюстрация на този процес. Безпрецедентна „голяма коалиция“ между леви и десни в Европейския парламент застана зад кандидатурата на Жан Клод Юнкер, който пое ангажимент с амбициозната си програма да работи за единна просперираща Европа.

Новото европейско лидерство, утвърдено през тази година, носи послание за нов прочит на европейския проект, в който гражданите имат много по-значимо и активно участие. Новият политически цикъл в държавата ни създава реални предпоставки за страната ни да намери най-добрата формула и устойчив модел на своята европейска принадлежност и участие в европейския процес. Следващите пет години са ключови за бъдещето на Европейския съюз и за мястото му както в глобалната политика, така и на регионалната сцена. Те са важни и за перспективите за развитие и ролята на България в определянето на европейския дневен ред.

Тази нова култура на съгласие и съучастие в обществения градеж е ключова за България в справянето с фундаменталните проблеми, които стоят пред държавата и обществото ни като ниското доверие в държавни институции; липсата на справедливо правосъдие; бедност и социално изключване на огромни групи хора; непродуктивна икономика; демографска криза; остарели и неефективни здравна, пенсионна и образователна системи. За решаването им е необходима дългосрочна визия и ясна и системно изпълнявана национална програма. Тя е възможна единствено с ангажиране на целия експертен потенциал в държавата ни и конструктивен диалог, търсещ обществен консенсус. Това е и голямото предизвикателство пред лидерството ни през 2015 и занапред – да служи на България като работи професионално по най-високите стандарти и чрез личния си пример и действия да възпитава в обществото ни нов начин на мислене и подход в процеса на вземане на решения, базиран на разбирателство и общ интерес.

На тази кауза сме посветили усилията си и ние в MoveBG – да утвърждаваме култура на съгласие, на споделени ценности и общо действие за изграждане на демократична просперираща и европейска България. И през 2015 ще продължим да работим за честни изборни правила, медиен плурализъм, конкурентност на икономиката ни и развитие, базирано на знанието и таланта. Ще търсим, ще събираме и ще даваме трибуна на носителите на тази нова култура на съзидание, съпричастие и експертност – на доброволците, които помагат без да търсят отплата всеки ден; на новаторите в бизнеса, политиката и общественото развитие; на творците, които ни вдъхновяват и ни дават стимул да променяме живота ни.

Вярвам, че България учи уроците си и върви по пътя на достойното си бъдеще. Пожелавам ви, и на себе си, да споделим и съпреживеем една щастлива и благоденстваща 2015!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови