Има ли воля, има и път. 30 години от подвига на Христо Проданов

OFFNews 20 април 2014 в 12:44 14237 8

Христо Проданов

На днешната дата се навършват 30 години от подвига на Христо Проданов - първия български алпинист, изкачил връх Еверест.

Проданов покори покрива на света, преминавайки по "Жестокия път", както местните наричат западния хребет на върха. Той е по-тежък и по-продължителен, а маршрутът от базовия лагер до върха е 9445 м. Проданов е и първият човек в света, изкачил западния гребен на върха, без да ползва кислороден апарат. Българският алпинист е пионер и в още нещо - той е първият, който достига покрива на света през април, защото дотогава всички пролетни изкачвания са се правели през май.

Подготовката за покоряването на Еверест започва през 1982 г. Само за 24 дни Проданов успява да изкачи четири върха, високи по 7000 м.

Към Еверест 41-годишният тогава алпинист отпътува на 10 февруари 1984 г, заедно с Огнян Балджийски. Двамата са зам.-ръководители на цяла експедиция от алпинисти, решени на покорят върха, а водач е Николай Петков. В българския екип участват 10 шерпи и четирима души персонал. Наети са 152-ма носачи, които да помагат с багажа.

На 18 март екипът пристига в базовия лагер, който е изграден на височина 5350 м надморска височина. По пътя към групата изгражда общо пет лагера - № 2 на 6770 м височина, лагер № 3 - на 7170 м, лагер №4 - на 7520 м и последният - лагер № 5 - на 8120 м надморска височина.

В 5.45 ч. Проданов и шерпът Джон Ринджи тръгват първи към върха от лагер № 5. Изкачването без кислородна маска е толкова трудно, че шерпът се отказва.

"Над първата камина съм. Джон не може да мине и реши да се върне. Аз реших сам да продължа изкачването", съобщава по радиостанцията в 9 ч. Проданов.

В 18.15 ч. по радиостанцията се чуват дългоочакваните думи: "Аз съм на върха, на върха съм . Христо!". Думите на алпиниста предизвикват радост не само в лагера и в България, но и в целия свят.

"Тук на върха няма нищо. Опитвам се да снимам, но камерата не работи. Започвам слизането", съобщава половин час по-късно Христо.

Около 21.10 ч. Проданов съобщава, че при него се е стъмнило напълно и е прекалено опасно, за да продължи спускането, затова ще потърси къде да се установи. Нощуването на открито при температура минус 42 градуса и без кислородна маска обаче се оказва фатално за него.

На следващата сутрин алпинистът се обажда по радиостанцията, но звучи много зле и думите му не се разбират.

След като става ясно, че е в тежко състояние на височина около 8700 м, към него тръгват шерпът Джон и алпинистите Иван Вълчев, Людмил Янков, Трифон Джамбазов.

Последното обаждане от Проданов е в 19.45 ч. на 21 април.

Въпреки загубата на водача си, групата решава да продължи към целта си. На 8 май Ивал Вълчев, Методи Савов, а ден по-късно и Николай Петков, и Кирил Даскалов успяват да покорят Еверест.

Те осъществяват и пълния траверс на върха, изкачвайки се от Западния гребен и слизайки по южния склон. Този маршрут влиза в историята на световния алпинизъм като "Българския траверс" на Еверест.

През годините Христо Проданов описва усилията и емоциите, нужни на алпинистите, в книга.

Най-известни са думите му: "Там, където има воля, има и път."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови