Година след „Кървавия Орлов мост“ - кой запали фитила

Юлиан Христов 19 февруари 2014 в 13:41 7906 5

Точно преди година денят на Васил Левски беше белязан с мащабни протести в страната и приключи с окървавена нощ в София. Ден след след това правителството на Бойко Борисов подаде оставка.

Въпреки че за да бъде туширано нарастващото недоволство срещу кабинета, в жертва беше даден финансовият министър Симеон Дянков, три дни по-късно нервите взеха превес и така се стигна до кървави сблъсъци между полиция и протестиращи на Орлов мост.

Още през деня на 19 февруари 2013 година напрежението беше нагнетено с появата на военни автомобили тип „Пустинна котка“. Притесненията на протестиращите бяха, че за овладяване на протестите ще бъдат включени и военни части. Малко по-късно от военното министерство обясниха появата на специализираните военни джипове с церемонията по отбелязването на 140-годишнината от обесването на Апостола на свободата.

Кой обаче запали фитила на бурето с барут – съобщенията за провокации на протеста, каквито се появяват и днес, година по-късно, циркулираха из медиите дни наред. Както сега, така и тогава се мълвеше, че футболни запалянковци и хора от крими контингента ще се влеят сред протестиращите и ще провокират сблъсъци.

За този ден в столицата бяха планирани три протеста – традиционният на Орлов мост, шествие на националисти до паметника на Левски и екопротест пред Министерски съвет срещу решението на правителството за разширяване на ски зоната в Банско.

Протестът от Орлов мост, който се отправи към паметника на Васил Левски, беше спрян от плътен полицейски кордон. Въпреки скандиранията „Полицията е с нас“ и демонстрираното мирно отношение на униформените към шествието, малко по-късно обстановката рязко смени посоката си. По заповед жандармеристите започнаха да оттласкват протеста, който вече беше стигнал до Ректората. Протестиращите обаче дадоха отпор, след което последва дъжд от пиратки по жандармеристите. Тогава превес взеха палките...

В резултат - 14 ранени демонстранти на възраст между 16 и 67 години. Петима от тях – жени. Полицията задържа 25 души, а малцина отнесоха административни наказания по Указа за дребното хулиганство.

По-късно бившият директор на СДВР ще каже пред медиите: „Провокациите и тази вечер за пореден път бяха от страна на група лица, които бяха дошли изключително и само за това да предизвикват скандали, да провокират полицаите, да хвърлят предмети и да нападат органите на реда, чиято задача е да опазват обществения ред“.

На следващия ден, планираните смени в кабинета „Борисов“ не се случиха. Тогавашният премиер обяви от трибуната на парламента, че се оттегля: "Всяка капка кръв за нас е петно. Не мога да гледам парламента, ограден с ограда. Нито ни е цел властта, ако трябва да се пазим от хората. Държавата има нужда от нов кредит на доверие. За 4 години направихме много. Нито една програма няма спряна, нито едно евро. Щом народът иска по този начин улицата да управлява държавата, да го направи".

На същия този ден, 20 февруари, в символ на недоволството и протеста се превърна Пламен Горанов, който се самозапали пред общината във Варна.

А Европейската комисия заключи, че протестите в България са началото на демократичен процес. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!