Петко Сертов изтеглил пари и изчезнал със сив "Опел", търсят го с хеликоптер

Лоши метеорологични условия осуетили вдигането на хеликоптер, с който полицията имала намерение да търси бившия шеф на ДАНС в пограничен район

Юлиан Христов 10 декември 2014 в 10:13 10359 0

Светлозар Лазаров и заместника му Георги Костов

Снимка OFFNews

Светлозар Лазаров и заместника му Георги Костов на пресконференция в СДВР.

Бившият председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов е видян за последно в автомобил "Опел Астра", сив металик, производство 2009 година, а не във "Фолксваген Голф", както бе обявено първоначално.

Това съобщиха от СДВР на пресконференция днес и уточниха номера на автомобила: СА2987PM - с молба всеки, който го е виждал, да съдейства на издирването, като се обади на тел. 112.

Бившият председател на ДАНС изчезна на 5 декември, петък. Той напуснал дома си, където оставил и двата си мобилни телефона. Обявен е за общонационално издирване на 6 декември по молба на съпругата му. Издирва се и от Интерпол. Последните телефонни разговори на Сертов са проверени от полицията, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, без да даде подробности.

Преди да потегли с "Опел"-а, Сертов е теглил пари от банкомат в района на НДК. Това е станало към 15 ч. същия ден. От полицията не уточниха каква сума е била изтеглена. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обясни, че става въпрос за сума, която Сертов теглил обичайно два пъти месечно.

Последният, който го е видял, е пазачът на помещението, където бил паркиран автомобилът на Сертов.

"Опел"-ът обаче не е собственост на бившия шеф на ДАНС, но той често го е ползвал. За последно автомобилът е бил видян в централната част на София.

Сертов е обичал да пътува до затънтени места. Затова се работи и по версията за пътен инцидент. Има вероятност в момента Сертов да има нужда от помощ, казаха още от СДВР.

Петко Сертов се издирва в Южна България. Във вторник лоши метеорологични условия осуетили намеренията издирването да продължи с хеликоптер в пограничен планински район, обясни главсекът на МВР. Няма данни Сертов да е напуснал страната. Ако той е преминал границата към страни, които са част от ЕС, не е задължително властите да са го регистрирали. Това е и причината в издирването да се включат и сили на "Интерпол".

Сертов е напуснал дома си единствено с личните документи, като не е взел със себе си дрехи или други вещи, които да водят към това, че той е имал намерение да отсъства по-дълго време. Бившият контраразузнавач често обичал да се разхожда по "затънтени" места в страната, където се усамотявал, но винаги е уведомявал съпругата си. Често се случвало и да оставя телефоните си вкъщи.

От МВР уточняват, че не изключват нито една версия за изчезването на Сертов, включително и това, че е възможно той да е катастрофирал и в момента да се нуждае от помощ.

Сертов е имал приходи от консултантски услуги към няколко търговски дружества. 

Сертов оглавяваше ДАНС от създаването й през 2008 г. до лятото на 2009 г. и като такъв назначи Алексей Петров за съветник в ДАНС. Беше и директор на БОРКОР (Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет). Беше освободен от настоящия премиер Бойко Борисов през март 2013 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови