Пак гаф с правителствения самолет, "Фалконът" кръжа над Варна

OFFNews 30 август 2015 в 18:48 7001 8

Правителственият самолет "Фалкон", в който пътува премиерът Бойко Борисов, не е успял да кацне на Летище Пловдив, съобщиха от правителствената информационна служба.

Наложи се самолетът да кръжи над Варна, докато бъде изразходено цялото гориво.

Към 18.50 ч. самолетът кацна на Летище Варна.

Причината за аварийното кацане е проблем с колесниците на самолета, информират от пресслужбата на Министерския съвет.

Борисов участва днес във Варна в работата на Осмия летен университет на младежката структура на ГЕРБ. Тази вечер той трябваше да присъства на откриването на многофункционалната спорта зала "Колодрума" в Пловдив.

"Къде точно стават тези проблеми"

Инцидентът е същият като предния път, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски в ефира на bTV.

По думите му проблемът е в електрониката, а не е механичен.

„По процедура сме длъжни да се върнем на най-близкото летище, тоест Варна”, допълни още Московски.

„Моето мнение е, че следващият сервиз трябва да е директно при производителя, защото явно не може да се открие къде точно стават тези проблеми", каза Московски.

"Кръжахме над морето"

В самото начало на полета дойде командирът и каза, че имаме проблем, заяви пред агенция Фокус директорът на правителствената пресслужба Севделина Арнаудова.

Тя поясни, че командирът е съобщил, че и трите колесника не са се прибрали и полетът не може да продължи.

Кръжахме 10-15 минути над морето, изхабихме горивото и аварийно кацнахме с един изправен колесник на летището във Варна, каза още Арнаудова.

В понеделник екип инженери от Авиоотрад 28 ще направят необходимите тестове на самолета на Летище Варна, съобщават от министерството на транспорта.

И пак, и пак...

Това е пореден инцидент с правителствения самолет.

Колесникът на машината не успя да се прибере на 11 февруари тази година, когато премиерът излиташе за Брюксел. Заради аварията самолетът кръжа над София, след което кацна принудително.

На 18 февруари 2015 г. при тестове "Фалконът" отново показа проблем. При облитане подава грешна сигнализация за състоянието на колесника.

На 15 април 2015 г. правителственият "Фалкон" пак е на ремонт в Швейцария, заявява Венелин Рачев, изпълнителен директор на правителствения „Авиоотряд 28”, цитиран от агенция "Фокус".

Рачев пояснява, че техническа повреда е станала и на 15 април. Според него отново се включва светлинната сигнализация за проблем при прибиране и спускане на колесника на летателния апарат. По думите му, съгласно инструкциите, пилотите правят заход за кацане. В това време самолетът е празен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови