Пак биха лекари - в Перник и Исперих

OFFNews 07 декември 2014 в 15:50 9730 11

Биха лекари в Перник

Само за последните 24 часа има два нови случая на нападене и побой над лекари от Спешна помощ.

За това алармира на страницата си във Фейсбук министърът на здравеопазването Петър Москов.

"Рецидивист от Исперих и група цигани от Радомирско са новите звезди...", пише министърът. 

В единия от случаите, пияни роми от Радомир, които са били докарани за оказване на първа помощ в болницата в Перник, са нападнали лекар. Инцидентът е станал в Спешното отделение по време на дежурство на д-р Денчев, който е и пострадал от агресията. От нанесения му удар, лекарят е с разкъсана устна, уточнява "Дарик радио".

Късно снощи в отделението са докарани пияни младежи от Радомир, които са били в неадекватно състояние, потвърди директорът на пернишката болница д-р Евлогиев.

Когато д-р Румен Денчев започнал да преглежда един от тях, той се обърнал и го ударил с юмрук в лицето. На място е извикана и полиция.

„Закриха изтрезвителното в Перник, докарват ни пияни да ги освестяваме и ето до какви ситуации се стига", допълни д-р Евлогиев. Заради подобни инциденти, каквито не са рядкост и с пернишки лекари, медиците преди време настояха за поставяне на паник бутони в линейките, но такива не са въведени в действие.

За случая в понеделник ще бъде внесен доклад в РЗИ - Перник и Министерството на здравеопазването, каза още д-р Иван Евлогиев.

"До тук с приказките за това кой какви права имал и с призивите и обещанията да не правим повече така! Ако някой е избрал да живее и да се държи като скот, получава и правото да бъде третиран като такъв. Всъщност дори дивите животни разбират когато искаш да им помогнеш и не нападат...", написа министър Москов във Фейсбук.

Той обяснява, че на местата, където е имало такива инциденти, екипи на Спешна помощ ще влизат само след постигнато споразумение с местните "лидери на мнение" на общността за персонализирана отговорност за поведението на въпросната популация или с екипи на полицията.

"С нарочна моя заповед ще сваля отговорността за тези решения от регионалните центрове и екипите. Това ще са решения, за които отговорността ще бъде моя и на ресорния зам.-министър Д-р Шарков. А иначе след днешният ден статистиката е: от началото на 2014г. нападенията над екипи на СП са 226, от тях 175 са в цигански махали. Казвам фактите такива каквито са, моля не очаквайте от мен "политическа коректност" по темата", пише още министър Москов.

Двата нови случая на нападение над лекари идват, след като прокуратурата в Благоевград повдигнаха обвинения на Емил Иванов, който на 30 ноември преби д-р Ирена Маринова от Спешния център за Софийска област. Жената е бита със седалка от счупен мотор от двама роми, докато била на посещение на бременна пациентка в ботевградското село Врачеш.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!