Йовчев разпореди проверка на полицай, симулирал насилие над себе си

Юлиан Христов 08 април 2014 в 16:26 10386 19

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев е разпоредил пълна проверка на случай, при който двама младежи твърдят, че са били бити от полицаи и неправилно са обвинени за това, че са скъсали униформата на служител от столичната полиция.

25-годишната Александра Стоилова и 26-годишният ѝ приятеля Иван Цонев са арестувани на 15 септември миналата година в Първо РУП в София. Двамата твърдят, че са бити от униформени, а за да бъдат обвинени, един от полицаите е скъсал ръкава на униформата си, за да симулира нападение над себе си.

От МВР съобщиха за OFFNеws, че вътрешният министър е разпоредил днес на Инспектората пълна проверка на случая. Ще бъдат проверени както твърденията на двамата арестувани младежи, така и обясненията на полицаите.

От записи от охранителните камери в Районното управление, които бяха излъчени в предаването „Господари на ефира“ по Нова телевизия, става ясно, че един от полицаите сам е скъсал ръкава на униформата си и за това по-късно е била обвинена Александра.

На 1 април 2014 година в съда е внесен обвинителен акт срещу двамата младежи, обясниха за OFFNews от Софийската районна прокуратура. Иван Цонев е обвинен в хулиганство, а Александра има две обвинения – за хулиганство и за това, „че е повредила форма на облекло МВР“.

Още в досъдебната фаза е направена проверка на твърденията на двамата младежи, за това, че полицаят сам е скъсал униформата си. „Работено и още при досъдебното производство, но не са събрани доказателства в тази насока. Днес е заведен пореден такъв сигнал и ще извършим проверка още веднъж“, коментира говорителят на прокуратурата Петър Белчев.

Според показанията на двамата младежи, те били обградени от трима полицаи, след като Иван закачил задната чистачка на микробус. Те го съборили на земята, ритали го, след което му сложили белезници. Друг полицай пък се нахвърлил върху Александра, като я ударил по главата.

Полицаите пък твърдят, че двамата младежи са ритали паркирали около районното автомобили. Според шефа на Първо РУП комисар Даниел Пашов момичето се е нахвърлило върху полицая, който се опитал да задържи приятелия ѝ и е скъсала униформата му и части от нея.

МВР веднъж е направило проверка по случая. На 11 октомври 2013 година вътрешният министър е отговорил на питане на депутати от ГЕРБ в парламента. Според отговора на Йовчев двамата младежи били пияни, а след отправена забележка от страна на служител, те започнали да ритат паркираните служебни коли. Момчето умишлено изтръгнало и счупило задната чистачка на полицейски микробус. Момичето е проявило агресия като е ударило полицай и е скъсало униформата му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!