Взрив в завод край Мъглиж уби мъж и рани четирима (обновена)

OFFNews 19 декември 2014 в 12:01 10339 6

Взрив в завод в град Мъглиж, Старозагорско, уби един и рани четирима служители.

Авария по време на технологичен процес е най-вероятната причина за взрива в цех на фирма „Вертекс“ край Мъглиж, каза няколко часа след инцидента главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Става въпрос за бивш завод на военното дружество „Арсенал“, който сега е частен, обясниха за OFFNews от Министерството на отбраната. Контролът на работата на завода е на МВР и службата Контрол на общоопасните средства (КОС), която издава разрешителните за работа с взривни вещества.

От МВР обясниха за OFFNews, че сигналът е постъпил при тях около 11.30 часа. По първоначална информация заводът е произвеждал сигнални ракети. На място са изпратени екипи на полицията и пожарната.

„Фирмата е специализирана в производството на патрони, звезди и ловни муниции", каза пред "Фокус" кметът на Мъглиж Господин Господинов. 

Към момента има информация за загинал мъж на 51 години и за четирима пострадали - двама мъже и две жени - на 30 и на 51 г.

Двете жени са настанени в реанимацията на клиниката по изгаряния на УМБАЛСМ „Пирогов” с опасност за живота. Те са съответно с 30% и 70% изгаряния по главата и тялото.

И двете имат инхалация на токсични газове. Екипът на клиниката се бори за живота им.

Всички работници, които са били на смяна по време на взрива, са изведени от мястото на инцидента и са откарани в Казанлък, където с тях работят психолози.

Екипи от Национална следствена служба са били изпратени в Мъглиж.

"В 11.27 е получен сигнал за инцидент в участък за изработка и монтаж на пиротехнически изделия, ловни патрони за гладкоцевни оръжия в град Мъглиж, собственост на търговското дружество "Балиста" и вероятно се касае за технологичен взрив. На практика, след като е получен сигналът, патрули на охранителна полиция, вече структури и колеги от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" вземат отношение. Хората са евакуирани, районът е отцепен. Осигурява се вече извозването на лицата, които са работили в завода, с тях ще работят психолози. Там, където е необходимо, мястото се запазва с цел така първоначално осигуряване на всички мерки за безопасност и чакаме организация от страна на прокуратурата за възлагане или провеждане от тяхна страна на първоначалните процесуално следствени действия. Според информацията, с която разполагам към момента, се касае за три пострадали лица и един загинал", каза пред БНР главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който пътува към района на взрива.

По разпореждане на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева мобилна станция за измерване качеството на атмосферния въздух вече пътува към мястото на взрива край град Мъглиж. Към района на инцидента са изпратени и специалисти от Регионалната инспекция по околна среда и водите в Стара Загора.

Експертите на място ще направят замервания на въздуха.

Собственик на фирма „Балиста“ е Ганчо Ганев, показва справка в Търговския регистър. Той е инженер-химик и има магазин за ловни и риболовни принадлежности. Той е търговски представител на фирми, които се занимават с производство на ловно оръжие и боеприпаси за него. Той влиза и в управата на Ротари клуб в Казанлък. 

Заводът се намира на 1-2 км западно от Мъглиж. В него е останало взривното производство на завод „Арсенал“. Това не е първият инцидент там. На 28 февруари тази година в цех 130 на Завод 4 от комплекса имаше взрив, при който пострада мъж. Той получи 98% изгаряния, като по-късно почина.  

Текстът се обновява постоянно при всяка новопостъпила по случая информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови