Взрив във ВМЗ: американец загина, четирима са ранени (обновена)

Ивайло Анев, Александра Маркарян 06 юни 2015 в 12:12 15621 26

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Един човек загина, а четирима са ранени при взрив на полигона на ВМЗ-Сопот в село Анево. Единият от ранените е с опасност за живота.

Сигналът за инцидента е подаден в 11.31 ч., съобщи МВР. Той е възникнал при стрелба с гранатомет на полигона, при провеждането на планови експериментални стрелби, съобщи Окръжната прокуратура в Пловдив. Става въпрос за изпитания на продукция, уточниха от пресцентъра на МВР.

На този полигон се тестват боеприпасите от завода.

Загиналият е американски гражданин, един от ранените - също, двама са българи, а четвъртият е канадски гражданин. Единият българин работи за фирма Arcos.

Раненият американец с опасност за живота е в университетската болница "Свети Георги" с липсваща дясна длан, с рани по цялото тяло и фрактура на черепа.

„С областния управител бяхме на откриването на къщата – музей на Иван Вазов, която прави 80 години. Може би пет минути след това бяхме на полигона. Става въпрос за обучение, има пострадали чужди граждани”, заяви пред "Фокус" кметът на Сопот Веселин Личев.

Окръжна прокуратура - Пловдив започна разследване, съобщи пресслужбата й. На място са окръжният прокурор на Пловдив, екип следователи от Следствения отдел на пловдивската окръжна прокуратура и полиция. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров на място е изпратен и дежурният мобилен екип от НСлС.

Вътрешният министър спешно тръгна за Анево от Казанлък. Румяна Бъчварова бе там за първата копка за изграждането на Национален център по природоматематически науки.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски побърза да оневини напълно ВМЗ и хвърли вината за инцидента изцяло върху частна фима.

Той заяви, че наскоро полигонът е бил нает от частната фирма Outguns. Взривилият се боеприпас – нейна собственост - бил некачествен. Произведен е през 1984 г. от ВМЗ-Сопот и преди 4-5 г. е продаден на фирмата.

„Причината за инцидента е изцяло свързана с частни фирми. Единственото общо, което има ВМЗ-Сопот с този случай е полигонът, на който се провеждат ученията“, заяви Лукарски.

По същото време премиерът Бойко Борисов играеше тенис в Дипломатическия клуб в Горна Баня и инцидентът не промени плановете му за добро прекарване на слънчевия съботен ден.

Плановете на министъра на отбраната също не бяха променени от случилото се. Николай Ненчев прекара деня във Варна, на преглед във военно формирование 32 300 - 14 от състава на ВМС.

Село Анево се намира близо до Иганово, където през март имаше взривове в завод за утилизация на боеприпаси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!