Боеприпасите в цеха в Горни Лом се съхранявали неправилно

OFFNews 02 октомври 2014 в 07:54 3985 2

Йордан Бакалов

Актовете, които са били издадени на цеха за утилизация на боеприпаси в Горни Лом, са били за неправилно съхранение на боеприпаси. За това са издадени три акта.

Това каза пред журналисти вътрешният министър Йордан Бакалов. Последната проверка на служба КОС е била на 15 септември.

Вътрешният министър отказа да уточни какъв е броят на жертвите. Според социалния министър Йордан Христосков към момента на взрива е имало 15 души – 12 работници и трима човека от ръководството. Той обаче уточни, че сред хората, за които се смятало, че са били на работа, се оказало, че не е бил на работа в момента.

„Продължаваме да проверяваме хората къде са, човек по човек“, обясни вътрешният министър Бакалов. Той потвърди, че трима доброволци от МВР са влезли в мястото на взрива, но тъй като е имало вторични взривове, те са били принудени да излязат.

Последният взрив в района е регистриран в 21.41 часа. Това означава, че влизането в района та цеха може да стане след 24 часа.

Първото нещо, което ще бъде направено днес е да се вдигне безпилотният самолет на територията на взрива. Има готовност на място да бъде пуснат и робот за утилизация и т.нар. „Пустинни котки“ - бронирани военни високопроходими машини, които вече бяха използвани за оглед на мястото на взрива на Петолъчката.

Според вътрешният министър собственикът на завода не може да предположи какво е предизвикало взрива. Според него начинът, по който се съхранявали мините, не е позволявал да има взрив.

Валентин Радев, бивш зам.-министър на отбраната и специалист по боеприпасите, обясни вероятността да има оцелели е малка. По думите му взривът е бил голямв, като най-вероятно става въпрос за човешка грешка при обезвреждането на мините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!