Тодор Батков: "ГМ прес" е миноритарен собственик и не влияе на политиката на "Стандарт"

Владимир Йончев 08 август 2014 в 15:06 13037 4

Снимка Булфото

Тодор Батков

- Г-н Батков, появи се списък на фирми, които са получавали кредити от свързани с КТБ дружества, и една от тези фирми е "ГМ Прес", която има собственост във вестник "Стандарт". Какъв е Вашият коментар по случая?

- Очевидно е така, защото се изнасят и факсимилета от документи. Това, което видях са покани, в които се цитират договори за заеми. 

Искам да направя предварително уточнение, че "Стандарт" по никакъв начин не бива да бъде замесван, защото не е получавал никакви пари нито от КТБ, нито от свързаната с нея фирма-пощенска кутия "Булит 2007". Единственият реален факт е, че през 2011 г. "ГМ Прес" придоби от моето дружество "ТБ Консулт" ЕООД, което е 100% мое, около 34% от капитала на "Стандарт" на база на акционерно споразумение. Сделката беше вписана в Търговския регистър. С това "ГМ Прес" стана миноритарен акционер и получи възможността да бъде представен в борда на директорите. В момента има двама от общо петима членове на борда. Единият е "ГМ Прес" като юридическо лице, а другият - адвокат Светлин Панов. 

- Каква е фирма "ГМ Прес"? Как стигнахте до сделка с тях?

Преговорите ги водих с Георги Георгиев, впоследствие се включи и Кирил Захариев. Те бяха собственици през 2011 г. В момента нямам представа кой е собственик. "ГМ прес" е акционерно дружество и тази информация е закрита.  Във всеки случай те вече не са представени в органите за управление.

Но друг интересен факт е, че въпросната фирма "ГМ Прес", която, подчертавам, е миноритарен акционер в "Стандарт", в същия момент е едноличен собственик в трите най-големи местни вестници ("Струма", "Марица" и "Хасковска Марица"). Освен това е мажоритарен или стопроцентов акционер в един голям седмичник и една информационна агенция. Очевидно това е фирма, която е с амбиции да влезе на медийния пазар, но в "Стандарт" тя е с миноритарно участие и по никакъв начин не влияе нито на редакционната политика, нито на процесите в дружеството.

- А след като е миноритарен собственик, тя поема ли ангажимент за тези 34% от финансирането на вестника? И получава ли същия процент печалба?

- Финансиране се е налагало в доста ограничени размери. От 2011-а досега сумата не надвишава 1,5 милиона лева. Съответно аз съм внасял моя дял, те са внасяли техния. Второ, искам ясно да разгранича ситуацията между "ГМ Прес", което е собственик на миноритарен пакет, и останалите две фирми, които са преки издатели на уважаваните конкурентни на "Стандарт" ежедневници. Вие сами разбирате разликата.

- "ГМ Прес" бъркала ли се е в редакционната политика на в. "Стандарт"?

- Не, по никакъв начин. Както и аз не се бъркам, апропо. Вие самият бяхте журналист в "Стандарт" достатъчно време, даже спечелихте и "Черноризец Храбър", държа да подчертая. По никакъв начин не е променяно отношението на акционера в мое лице към редакционната политика. Вестникът съществува самостоятелно, определя си приоритетите, има главен редактор, зам. главни редактори. Журналистите се чувстват достатъчно свободни да пишат по темите. Аз винаги съм казвал, че журналистите на "Стандарт" имат щастието, но и са длъжни да се съобразяват само с три Господа: единият е истината, вторията са читателите и третият е собствената им съвест.

Не искам да бъде замесван в подобни внушения вестник, който се старая да пазя от политическа и икономическа конюнктура и групировки, за да служи само на истината. И неслучайно вестникът израсна и стана най-влиятелният обществено-политически ежедневник. 

- Ще продължи ли да съществува същото съотношение в собствеността, що се отнася до "ГМ Прес"? 

- Поне такова е положението засега. Аз заявявам готовност да си откупя обратно дела - дали в директни преговори или - ако я вярна наистина информацията, която изнасят, че има инициирана процедура по несъстоятелност - ще изчакам да видя как ще се развие и с ликвидатора мога да проведа този разговор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови