Татяна Дончева: За първи път има реална опасност от хаос в местните избори

Александра Маркарян 17 септември 2015 в 08:30 5358 2

Татяна Дончева

Снимка БГНЕС

Татяна Дончева

Каква ще е политическата карта на България след изборите на 25 октомври, г-жо Дончева?

Такава, че ще даде възможност на политическите сили, особено парламентарно представените, да си направят равносметка дали участието им в управляващата коалиция е полезно за тях или по-скоро не.

Смятам, че корпоративният вот ще бъде определящ в някои региони, както е било и досега. ГЕРБ ще се опита със сила да наложи някаква доминация. Надявам се, че тази доминация няма да бъде достатъчна, както и на парламентарните избори, защото фатмашките методи много често дават обратен резултат.

Това, което „Движение 21“ иска, е да увеличи в пъти резултата си от парламентарните избори, да влезе със съветници по цялата карта на България и защо не и с кметове, което би било най-автентичната социология какви са възможностите ни за влияние в момента.

Може би към този въпрос, който ми задавате, трябва да се подходи условно, защото в момента тече регистрацията на партиите и коалициите и до 22-ри - регистрацията на кандидатите.

За първи път има реална опасност от хаос в местни избори. ЦИК произвежда странни решения, като например това в ЦИК да се тегли жребият за участие, след като в закона изрично е посочено, че жребият се тегли в общинските избирателни комисии. Тегленето на жребия в ЦИК облагодетелства изключително ГЕРБ, които на всички места се състезават с тази абревиатура и искат да получат еднакъв номер. За много формации, които участват предимно в коалиции, и то в най-различни форми на местни коалиции, това означава, че те на практика във всяка община ще имат уникален номер, както трябва да има и ГЕРБ, тоест централната реклама за номер да бъде изключена. Тя ще бъде изключена за всички, с изключение на ГЕРБ и въпреки закона. Не е възможно да има честни избори, ако Централната избирателна комисия започне да дописва закона и да го изменя.

Натъкваме се още на първата фаза, тоест на регистрацията на партиите в общинските избирателни комисии на напълно произволни тълкувания във всяка общинска избирателна комисия за документите, които се изискват и за вида, в който те трябва да бъдат представени. На едно място искат печати без законът да изисква това. Искат, едва ли не, във всяка община мокрите печати на всяка партия да бъдат там, което е абсурдно. Искат свидетелства за съдимост и документи, които законът не изисква. Няма никаква унификация и аз не знам, при положение, че това са някои по ред местни избори, би трябвало книжата и процедурите да бъдат уеднаквени, да има някакъв опит в хората в избирателни комисии. Отдавам този хаос на мнозинството от комисиите, които са доминирани от ГЕРБ и които очевидно са хора несвикнали с правилата за провеждане на избори.

В момента искаме специален отговор от ЦИК примерно на следния прост въпрос: когато партиите са регистрирани в общинската избирателна комисия и след това са направили коалиция, да не бъде отказвана регистрацията на коалицията, докато те не си анулират своята регистрация. Какъв е практическият смисъл на това упражнение? Ако една коалиция се регистрира направо, за което няма пречка и което ЦИК е постановила, че може да стане и без съставните партии да имат регистрация, ако някой се оттегли от участие в коалицията, всички участници в коалицията изгарят. Ако те имат регистрация извън регистрацията на коалицията, остава да важи тяхната регистрация и те биха могли да си представят листите в законовия срок до 22 септември. ЦИК е взела решение за улеснение, че не се изисква регистрацията на съставните части предварително. Само че общинските избирателни комисии започват да го тълкуват, че си длъжен да си оттеглиш регистрацията, преди да ти приемат документите за коалицията – нещо, което е не само вън от закона и решението на ЦИК, но създава предпоставки да започне атака срещу някои от съставните части на коалициите, за да бъдат елиминирани определени кандидати от участие. Това са само симптомите на първата стъпка от процедурата, а тепърва ни очакват един куп неща.

Смятам, че сериозни проблеми ще има с уредбата на закона, че избират населени места над 100 човека. Това означава 3800 бюлетини. Това означава между първи и втори тур проблеми с организацията на вота. Всички тези недомислици са ясни още отсега. Колко ще излязат още, нямам идея. Затова смятам, че още от самото начало има проблем с организацията на изборите.

Какво имате предвид като казвате, че ГЕРБ ще опита да налага със сила доминацията си?

Контролната система на НАП и МВР са в техни ръце и те се използват срещу кандидати на противници, а още от първия момент, в който се чуе, че някой ще е кандидат, преди даже още да сме стигнали до регистрация, се почват проверки, ревизии, всякакви форми на натиск.

Цветан Цветанов обяви, че кандидатите трябва да бъдат от ГЕРБ, независимо от тяхното политическо минало и независимо от тяхното желание. Има на доста места кметове, които са приемани като добри, където ГЕРБ буквално ги експроприира. От това се оплака и Радан Кънев и това се прави дори по отношение на коалиционните партньори. На доста места имаше, дори по отношение на нас, натиск към определени хора да излязат от листата, за които се смята в съответната община, че ще бъдат по-големи електорални донори.

Струва ми се, че превръщането на една партия в машина за избори не е нещо, което трябва да бъде приветствано. Разбира се, че е нейно право да си направи оптимална организация с оптимални резултати, дай Боже всекиму, но когато това е откровен натиск върху противниците – има региони, в които депутати на ГЕРБ минават в общинската и държавната администрация, за да предупреждават ако са чули за някой, че ще бъде кандидат, включително и по отношение на учители, по отношение на музейни работници, по отношение на хора, които работят в структура на държавна или общинска заплата – нещо, което ми се струва, че надхвърля всякакъв вид приличие. И аз не апелирам към ГЕРБ, защото това е манталитетът, фатмащината. В България има дипломатически представителства, има фондации, финансирани от развитите европейски демокрации, които би трябвало да се занимават с въпроса колко евродепутати може да донесе изборната машина ГЕРБ, а и с това изборите да бъдат свободни, честни и демократични и вотът да отразява настроенията. Защото ако вотът не отразява настроенията и някой се добере до резултат с измама, с натиск, с фалшификация, с манипулация, това не вещае дълготрайно управление, и то не само по математически причини – че ще изгубят мнозинството, че ще започне преосмисляне на партиите от управляващата коалиция дали да останат в нея, а и заради отношението на хората.

Могат ли думите ви за странните тълкувания на членовете на ОИС по места да наведат на мисълта, че там има твърде много поставени хора, които никога не са правили избори, но имат определи задачи?

Няма друго обяснение. Това е от неграмотност и от съзнание, че ние сме част от машината за избори. Един юрист не би пренебрегнал с лекота изрично написаното в закона. Изрично написаното в закона е, че жребият се тегли в общинските избирателни комисии, а не в Централната избирателна комисия. Миналата седмица Централната избирателна комисия взе решение въпреки закона и след като накараха или опитаха да прокарат през парламентарно представените политически сили промяна на закона в тази част. След като е почнал изборният процес.

Корпоративният вот – къде и от кого ще го видим?

Корпоративният вот обикновено е свързан със сериозни позиции в съответната община. В много голям брой от случаите този вот се създава около настоящата управа, особено когато тя произтича от сегашното управляващо мнозинство. Или в ДПС районите - покрай ДПС.

Най-сигурната бариера е ограничението в броя на мандатите. И тогава феномени като Хасково и Пазарджик, и като други общини от по-малките няма да ни занимават. Развитите демокрации не решават еднозначно въпроса. Има страни, където има възможности за съвместяване на разни постове от разни власти, но общо взето те нямат проблеми с такива бизнес обвързаности. Ние имаме такъв проблем. Ако го решим с ограничаване броя на мандатите, вие разбирате, че бизнес обвързаностите ще се съобразяват с това оправдана ли е инвестицията ви в един кмет, който ще има два мандата. Иначе ще отбелязваме световни рекорди.

Мислите ли, че след 25 октомври управляващата коалиция ще се разпадне? Ще излезе ли г-жа Кунева от нея, какво ще стане с другите партии в Реформаторския блок?

При всички случаи парламентарно представените политически сили участници в управляващата коалиция ще правят равносметка дали това им носи плюсове или минуси.

Ще бъдат ли те големите губещи?

Излишно е да гадаем в момента, защото тече процес на регистрация. Той ще свърши в понеделник (14 септември – бел. ред.) и на 22-ри ще приключи процесът на номинация на листи. Да допуснем, че на много места ще има регистрации без листи, на 22 септември въпросът ще бъде изчистен и тогава ще знаем кой как участва. Тогава ще може да се направи някаква по-ясна картина.

Казахте, че целта на „Движение 21“ е много по-добър резултат от постигнатия на последните избори. Какво конкретно имате предвид?

Това означава следното: имаме 40 000 гласа от парламентарните избори. Сега трябва да увеличим резултата в пъти. Това ще бъде сигурен индикатор, защото, да речем, 80 000 гласа правят 2%. 120 000 гласа, грубо, 3%. Освен това, важно е представянето по региони, важно е да бъде хомогенно. Важно е да отбележим, че присъстваме във всички региони достатъчно сериозно, без бели петна, за да можем да вървим нататък, към по-малките общини.

Има ли райони, към които се насочвате приоритетно и в които за вас е много важно да имате влияние?

За нас е важна София, където имаме висок резултат на миналите избори и в трите избирателни района. Тук ще участваме с листа за общински съветници, над 50 души и с 24 районни кмета. Тези 24 районни кмета ние ще дадат възможност да представим млади хора, да получим прилично влияние тук – това е много важен град за нас. Големите градове – Варна, Бургас, Сливен, където имаме кандидат за кмет плюс голямо количество селски кметове и листа, благоевградската част, където ще участваме в по-голямата част от общините с листи. Ще имаме коалиционно участие във Видин, смятам с много добри шансове.

Там с кого ще се коалирате?

Нека да приключи регистрацията.

Номинацията на д-р Пламен Цеков за кмет на Лом породи въпроси. С какво ви впечатли той? С частичния си мандат като управител на НЗОК, с работата си като депутат от ГЕРБ?

Търсим хора в цялата страна, които да имат по-технократски профил и които, на ниво местна политика, да започнат да работят като виждат в политиката визия, организация и резултати, а не лозунги. Искаме от нашите кандидати, дори там, където няма да има кмет, да си изберат 3-4 конкретни неща, които желаят да направят, да касаят определени големи групи, ако не цялата община, и наистина да бъдат те направени до края на мандата им, защото мисля, че в България начинът на правене на политика е проблем. Най-силната партия е машина за избори, а кое е машина за времето между изборите? Такава машина няма. Не само няма, а и никой не се занимава с това. Всичко е производство на послания и политиката се смята за говорилня без практическо значение и средство за трупане на пари от определени хора, попаднали във властта. Няма как това да бъде политиката. Това не е начинът за правене на политиката, който устройва хората.

Хората в активна възраст са били някъде. Същевременно общините, особено по-малките, нямат неограничен кадрови потенциал. Че има хора достатъчно наивни, които нямат ясни политически възгледи, това не е неестествено и се среща на много места. За такива общини като Лом колко потенциални управленци имате, за да се направи едно разумно управление на града? Не е единственото място, където една сериозна част от бивша структура на ГЕРБ идва при нас. Смятаме, че това е предизвикателство в следния смисъл: ние не сме по-силната от ГЕРБ партия, че те да идват по клиентелистки причини. Те могат да имат много сериозни проблеми, напускайки ГЕРБ.

Същевременно това са активни хора, които искат да покажат как може да бъде организиран техният град, което ни се струва един разумен мотив, който движи хората. Листата на Лом е от много прилични хора. Виждам и по CV-тата. Клиентелата я изключвам, понеже не сме в позиция да им предложим нещо повече. Освен борба, нищо друго не можем да им предложим. Но ние им предлагаме шанс да покажат на дело на града, в който живеят, че нещата могат да се случват по друг начин. Тук пари за номинации не се искат, за разлика, доколкото разбирам, от някои други партии. Ние понякога имаме разногласия в това кой да бъде по-напред и по-назад, кой да бъде подкрепян на едно и друго място, но, общо взето, ние не заставяме местните структури към едно или друго решение.

Пламен Цеков изразява лична симпатия към Бойко Борисов. Ако нещо ме притесни в това, което той каза онзи ден на пресконференцията, бяха аргументите му, а не че харесва един политик. Аз също харесвам политици от други политически сили, което не значи, че ще отида в тяхната партия. Но ми се струва, че е по-важно дори за хора, които смятаме за заблудени по отношение на част от българската политическа флора и фауна, да ги оставим да извървят пътя си сами. Ние не изповядваме милиционерски маниери. Ние смятаме, че хората трябва да бъдат мотивирани да правят нещата, т.е. да се чувстват свободни, отговорни и ангажирани, а не заставени. И ние искаме да покажем на бившите ГЕРБ-ери, че тук има толерантна и спокойна обстановка, в която се искат резултати, творчески подход и максимална ангажираност с интересите на гражданството. На лидера на партията „Движение 21“ те не дължат чинно почитание, но дължат абсолютно и безусловно ангажимент към своите съграждани и към партията, доколкото тя им дава възможност да направят нещо по-добро от това, което е правено до момента.

Интересна фигура сред кандидатите ни е Пламен Соколов от Дупница, който беше независим кандидат във време, когато беше забранено да си независим, който има сериозна практика като ортопед, чешит и чапрашит, обаче какъв пък да бъде един автентичен дупничанин? Но ако някой се опълчи на Галевград, това беше той. Да, той е бивш седесар, но това не е пречка и няма забрана.

В Габрово имаме интересна листа, която на практика беше направена от 7-8 неправителствени организации. Дадохме им пълен картбланш, защото те имат опит от едни местни избори. Там наистина е цветът на града. За нас е предизвикателство да им предоставим местата в листата. Не смятам, че те са по-безотговорни от нас. Не смятам, че обичат града си по-малко. Не смятам, че по-малко от нас познават проблемите му. По-лесното беше там, че аз съм била три мандата народен представител и имам пет години работа като прокурор и с една голяма част от хората се познавам лично. На много други места, на които опитахме да направим това, не успяхме заради една бариера, която не сме преодолели – хората да смятат, че като се обвързват политически някой ще иска нещо от тях, в смисъл нещо, което е отвъд тяхното суверенно право да мислят по проблемите и да вземат решение с оглед на това, което са измислили. Трябва ни време, но ако направим два-три успешни опита с такива хора, смятам, че следващия път ще има много повече, които да се решат да се включат.

Имахме много голямо желание да са повече тези места, за да можем по-лесно и за по-кратко време да подобрим кръвообращението на т. нар. политически елит на местно ниво. Имахме желание да го направим в Пловдив, но там има една неоправдана инертност.

В БСП се разрази драма покрай Георги Кадиев. Тя ще им изиграе ли лоша шега или на него?

Както се казва, преди конкурса да се яви който иска. В крайна сметка и преценката дали да участваш и в името на какво да участваш е част от това да те възприемат хората като сериозен политик. Не бих искала да влизам в коментари.

Има две теми, които са като че ли встрани от темата „местни избори“, но вероятно избирателите ви биха искали да знаят какво мислите – Русия и бежанците.

Бежанците са много голям проблем, много голямо предизвикателство за Европа и се боя, че тя няма никакви решения на този въпрос. Богатите европейски страни, които са си егоистични, които гледат тук като гето, не желаят да приемат бежанци, оправдавайки се с европейската уредба, че бежанците трябвало да се връщат в първата дестинация. Само че те и да ни ги върнат, бежанците не искат да стоят тук. Това може би в момента ни облагодетелства, но ми се струва, че това няма да реши проблема. Трябва да инспирираме, като страна членка на Европейския съюз, нови решения там. Без тях не е възможно да се оправим. Иначе ще се оправим по начина, по който го правим досега – ще градим огради...

Възможни ли са добри отношения с Русия на фона на ставащото в Сирия и позицията, която ние заемаме и която се предполага, че ще стане още по-явна?

Като малка страна на кръстопът, ние сме натискани от Великите сили – и от Брюксел, и от Русия, и от Вашингтон. И, общо взето, нашата позиция е на заека, който бива бит, независимо дали е с шапка или без шапка. В крайна сметка ние не можем да изберем мястото, където да се родим и не можем да изберем международната конюнктура, но трябва да имаме съзнание за собствения си интерес, трябва да сме много активни и да свършим неща, преди да са ни ги забранили и когато се помъчат да ни ги забранят, тези неща да са станали необратим факт. Трябва да се постараем да мислим изпреварващо, трябва да се постараем да си направим много партньорства – не непременно на високото държавно равнище, а понякога и по-ефективно на местното, трябва да се постараем да привлечем всеки човек, готов да открие работни места в България и готов да прави технологии, особено високи. Трябва да се помъчим да намерим предимства в ситуацията си. Да, Великите сили не признават отговор „не“ и не признават друга позиция освен „мой си“. И тъй като не можем да бъдем едновременно на всички, ще трябва да процедираме като в оня виц за розата, който завършваше с фразата: „Да пием за ония, които знаят на кого и по колко да дават“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!