В кафенета край Позитано се уговаря колко струва пост в митниците

Владимир Йончев 12 януари 2014 в 20:40 14995 15

Петър Якимов
Петър Якимов

На 24 декември, точно между Коледа и Нова година, беше обявен конкурс за шефове на осемте районни митници. Нормално ли е да се търсят началници в почивните дни и каква далавера е скрита зад това?

При тези кандидати и при новия управленски екип на Агенция „Митници“ е нормално. Пазарлъкът за митниците започна веднага след изборите, още преди пазарлъка за ДАНС. Шефът на Митницата трябваше да е под контрола на бъдещия шеф на ДАНС. Окончателния резултат го виждате сега с част от новото ръководство на Агенция „Митници“ в лицето на лобито на бившия началник по времето на Тройната коалиция Асен Асенов. Асен Асенов е човекът, който избра ръководния екип на Агенция „Митници“ и ще избере шефовете на големите митници. Той ще бъде човекът, който, реално погледнато, ще движи Агенция „Митници“.

Тоест, имаме подставено лице за шеф на агенция „Митници“, а реалният шеф е зад кулисите?

Аз бих казал така – може би по времето на НДСВ и Тройната коалиция всичко е било нормално, защото всичките сегашни ръководни кадри са били ръководни кадри и по времето на Тройната коалиция, и на НДСВ. Г-н Станишев вероятно е забравил за такива „велики” фигури като Доктора, Самоковеца, Пилето, Барзат.
Хората, които в момента са в ръководството на митниците и тези, които ще спечелят конкурса за началници, са заемали ръководни длъжности с благословия от Асенов, още от 2001 г.


И сега се връщат на ръководни постове тези, които тогава са били на власт по регионалните структури на митниците, така ли?

Аз бих го казал директно – социалистическата партия, в лицето на Станишев и Орешарски, продаде митниците на олигарсите, измислили схемите за контрабанда и наркотрафик при управлението на НДСВ и Тройната коалиция.


Вече ясно ли е кой на кого е човек, на кои лобита ще бъдат дадени каналите?

Каналите са строго разпределени, в зависимост от това кой какви акцизни или рискови стоки произвежда или внася. Пазарлъците за митниците и данъчните започнаха на „Позитано“ веднага след изборите. Хора, които са на средни позиции на „Позитано“ водеха преговори с различни представители на фирми, граждански организации, бивши началници на митници и данъчни за различни екипи на управление в Агенциите. Първите договаряния (Така наречената проверка за вярност към партията) се правеха на три места – кафето на „Позитано“, кафетата срещу Немската гимназия и на началната спирка на трамвай №5. От гледна точка на конспирацията и за партия с голяма история и революционен опит, това е фатална грешка, избраните места са много лесни за техническо обезпечаване и с прекалено много свидетели...
Преговорите се водеха по много странен начин – не чрез директни предложения за това, „ако те направим шеф на митница, колко пари ще донесеш”, а примерно, „колко пари се събират от наркотрафика, колко пари се събират от цигарите, от горивата, как най-чисто да откраднем ддс през Европейската общност, по какъв начин можем да изземем контрабандните канали на ГЕРБ без много шум в публичното пространство, с колко публични арести на на бизнесмени и активисти на ГЕРБ да демонстрираме воля за борба с политическата корупция без да нарушим черните финансови потоци” и тн. Това беше първият етап до средата на юни. След това ако си минал „теста за лоялност”, т.е не си казал по-ниски тарифи и обеми или не си скрил имената на гербаджийските фирми и функционери или ако има компромат в партията или службите за сигурност, с който да те държат, минаваш на второ ниво...

При вторият етап, започнал, точно преди назначаването на зам. шефа на митниците Николай Попов, вече се влезе в конкретика – например, „колко пари можеш месечно да генерираш от различните митници и данъчни”, правеха се списъци с правилните фирми и митничари, обсъждаха се „глоби” на големи акцизни фирми, които не са подпомогнали предизборната кампания. Колко пари може да се акумулира от кантарите по границата, може ли бежанския поток да развали бизнеса с хероин и амфетамини по турската граница, трябва ли наркотрафикът от Близкия изток да се измести по вода или през Грузия заради войната в Сирия. Колко и дали печелят митничарите от трафика на хора. Има ли разлика в бакшишите за трафик на българи, чужденци или проститутки и мулета на дрога.
Ще дам конкретен пример: интересуваха се от канал за цигари - известна световна марка, произведена в Украйна, да бъде вкарана в България по море като салфетки или тоалетна хартия с краен получател Великобритания като се смени превозното средство в района на София и да се сложи по средата на кашоните с цигари, наркотик. След това камиона да пътува до Амстердам, там стоката и дрогата да се разтоварят, а празният вече камион да се натовари с тоалетна хартия и салфетки и да пристигне в Лондон чист. Сумата, която е предложена за един камион е 500 000 евро, а обемът е 10 камиона на месец. Според думите на активиста от Позитано, полските митничари искали 1 000 000 евро. Най-фрапиращото е, че връзката на украинските бизнесмени е служител на средно ниво от службите за сигурност. Една от срещите е била в заведение в района на НДК и е документирана от служителя, но като частно лице. Това се прави в случай, че стане издънка и служителят да заведе сигнал със задна дата и да се измъкне чист, все едно, че е бил под прикритие.
Друг интересен факт е , че хора свързани с така наречения отдел „Сигурност” или „Анализи” се интересуваха дали могат да се „пробият” митническите аташета и офицери за връзка от ЕС или представителите на ОЛАФ.

Какво означава да се пробие митническо аташе?

Например, дали е склонен към корупционни практики или да му се подава инфомация за трафик на цигари от Гърция към Европа в замяна на евентуална помощ, ако „наш” камион с контрабандни цигари бъде хванат в Шенгенското пространство. Явно комунистите си мечтаят за далаверите по Югоембаргото. Това логично се свързва с канала от Украйна, който ви описах.


Имена били ли са обсъждани?

Аз знам за двама. Единият е от централна Европейска държава с две морски граници. Другият е от северната част на Европа . Двамата са известни с активната си дейност в България относно международния трафик на цигари и негативното отношение на страните им за приемането ни в Шенген.

Да се върнем на парите. Пари за кого, за бюджета, за партия или...?

Цитирам дословно - „да акумулираш“, а както виждаме, нещата с бюджета не вървят добре.
Като сумите, които са искани за акумулация, са между 500 000 и 3 млн. на месец. Сумите, които се генерираха от контрабандните канали при ГЕРБ и при Тройната коалиция, са много по-високи – около 40 млн. месечно.
Тук в момента е малко по-особено, че парите ще бъдат събирани през близки бизнесмени и през фирми, които се занимават с митническо и данъчно обслужване.Така ще се избягва риска от издънка чрез разработка на ДАНС. Сумата при гаф се описва като възнаграждение за консултанска дейност, заем и тн. Друг вариант е преводи от офшорка към офшорката на собственика на посредническата фирма, а оттам се разпределя към сметките на висши държавни и партийни величия . Чиста работа. Говоря за големите суми. Подкупите от гранични митници се събират от 15 години и до днес по един и същи начин от редовия митничар през началника на смяна до зам. шефа на митница, а после през външен човек от системата към София и определени отговорници от партиите. Или пък парите от Свиленград директно отиват в турски банки и оттам през така нар. „арабска банка” към Скандинавия, Англия, Люксембург или Оман. После през съмнителни фондове към Европа

А тези хора, с които се водят преговорите по кафетата, вече назначени ли са или тепърва ще бъдат?

Стигнахне и до третия етап - назначенията.
Това са активисти на БСП, част от тях, ги виждате в конкурсите и в ръководния състав на Агенция „Митници“. Обединява ги любимото им хоби - лова. Разберете кои мастити бизнесмени, политици и общественци практикуват лов и риболов и ще имате голяма част от схемата. Другите (неназначени, но преминали теста за лоялност) ще изпълняват куриерски функции по места. По друг начин казано ще носят част от парите и ще спускат индивидуални задачки по места, свързани с определени контрабандни потоци. Т.е те ще са връзката на Позитано с организираната престъпност и сивия бизнес

Значи те вече са избрани, а конкурс се прави, само за да се легализира изборът, така ли?

Да. Чрез демократично нагласена процедура се бяга от индивидуална отговорност. Щом вие и други медии публикувахте победителите, каква е ползата от конкурса.

И как се отклоняват тези пари към партията?

Както са се отклонявали и преди това. По-логичният въпрос е дали Сергей Станишев знае и ако знае - откога и има ли той или негов близък отношение към схемата.

А той знае ли?

Аз твърдя, че знае и мога да го докажа в съда. И твърдя, че е извършил закононарушение, укривайки данни за престъпление като търговия с влияние и други, тъй като има опит в сигнализирането на прокуратурата в предизборна ситуация и би трябвало да е сезирал прокуратурата за тези схеми, които описваме в момента, а той си мълчи.
Обяснено му е още и по какъв черен начин ще се финансират определени политически проекти още късното лято - към днешна дата сме познали на 100 процента, но това е тема на друг разговор.

Значи Станишев знае, че са изтъргувани постове в митницата срещу ангажимент да се превеждат месечни вноски към кого? Към партията? Към лидери?

На този въпрос Станишев трябва да отговори, не аз. И не изтъргували, а изтъргувал. Аз съм направили това, което от мен се изисква по закон. Поне още трима човека знаят за схемата - единия е депутат с активна позиция и на международно ниво по темата контрабанда. Втория е в министерски съвет.
На Станишев това му е за втори път. Още през 2008 дадох интервю в столичен всекидневник, за това как събират от негово име пари по митническите пунктове. Резултатът бе тормоз на журналистката взела интервюто и шест месеца ДАНС ни разработваше, за да разбере от къде изтича информацията и как да ни притисне. Междувременно контрабандистите, наркодилърите и сводниците, приближени до властта, почнаха да „снасят” по-големи месечни вноски към Позитано и към силните на деня , заради това , че министър-председателя е бил обезпокоен в пресатa.

По какъв начин стават назначенията в митниците?

Всички назначения, които преминават през БСП, според наши сведения и според това, с което разполагаме като свидетелски показания, са следните:
Първо, трябва да се направи предложение от партийна организация. Едно предложение от партийна организация е 3000 евро. След това се дават още 4000 евро, за да може документите с предложението да бъдат придвижени към парламентарните контактни групи или към Министерски съвет независимо от поста. Фигурата, която се показва там е с прякор „Дебелия“. Дали е така, ние не можем да гарантираме. Ние можем да гарантираме, че за това е уведомен Станишев и той продължава да мълчи трети месец.

Има свидетелски показания?

Има хора, които са готови да дадат свидетелски показания - част от тях ги разбирате сега.

Това само за назначенията в митниците ли става въпрос или за всички назначения?

Ние имаме поглед основно за назначенията в митниците, защото те са основния фокус на дейността ни, но не бих се учудил и на други места да е така.

И тези пари, за които говорихме, на кого се дават?

На посредник, който се представя от името на ръководни карти в „Позитано“. Не казвам имената на въпросните кадри, защото няма пряк контакт с тях, а и при среща не се коментират суми. В най-добрия случай ти ги маркират с бъркалка от кафе върху масичката. Има си посредници, а всеки може да си измисли няколко имена. Факт е, че част от хората, с които сме говорили, са в момента на работа в съответните ведомства и споменават едни и същи пет-щест имена в зависимост от региона. Част от тях са публикувани в пресата при предишни предпожения за назначения в митниците.

Същото е и при тарифата за Областна управа – 20 000 евро.

20 000 евро, за да станеш областен управител?


За назначение на подходяща позиция в Областна управа.

Коя държавна институция би следвало да се заинтересува от всичко това?

Да повторя, Станишев е запознат с това как се подават медийно анонимни сигнали в прокуратурата, като се касае до самия него - нека да си свърши работата. Аз моята съм си я свършил и сега, и преди изборите, и през 2008.

А той е запознат с процедурата или със самите сигнали?

Запознат е с цялата история за това как се използват имената на висши партийни ръководители. Дали е така или не е така, проблемът е негов. Факт е, че има хора, които събират пари, занимават се с наркотрафик и трафик на хора, перат пари.

От негово име?

Да, и на още трима-четирима. Факт е, че партийни функционери звънят по министерството и Министерски съвет да ходатайстват за ръководни кадри за митници, факт е също така, че част от ходатайствата не са станали. Дори вече почнаха да си слагат взривни устройства.

А колко пари ще се отклоняват от митниците към политици?

Между 10 и 50 млн. месечно. Разликата е голяма, защото още не могат да се стиковат екипите. Ако ме питате дали в партийна централа ще влизат парите, ще ви кажа – не. Те ще влизат в политици или в най-близкия им приятелски или семеен кръг. А те какво правят си е техен проблем.
Един много интересен факт – контрабандата се измести почти единствено към български цигари, което трябва да ви говори много.
В момента 65% от контрабандните цигари са български марки.

Каква е схемата, какво значи това?

Преди бяха чуждестранни марки с произход Китай или извън ЕС, сега са български марки.

Т.е с участието на българския производител?

Не съм казал това. Една кутия цигари може да бъде произведена легално, да бъде изнесена легално и да се вкара контрабандно.

Тоест ние изнасяме български цигари и внасяме български цигари, така ли?

Изнасяме легално например за Тамбукту или Танзания
Контрабандно обаче. Изнасяш официално и връщаш нелегално, по този начин производителят не носи отговорност.

По този начин се спестява акцизът?

Да, когато е за износ, няма акциз.

А колко е акцизът в цената за една кутия?

2/3 от цената. Производствената цена за износ с печалбата за българските производители е не повече от около 47 евроцента, легалната продажна цена е между 4,50 и 5 лв., на черния пазар е 3,50 лв.

Какви са ролите на финансовия министър, на премиера? 

Финансовият министър и премиерът достатъчно се издъниха с досегашните си назначения. Второ, изборът на този екип е съгласуван с премиера.

А каква е ролята на премиера в тази схема, той знае ли?

Уведомен с някои детайли и мълчи. Недейте да забравяте, че премиерът беше финансов министър, когато Асен Асенов бе шеф на Агенция „Митници“ . Асенов е на пряк контак с него. По време на Тройната коалиция контрабандните канали бяха в разцвет, но с по-друг фокус – безмитни магазини, пилешки бутчета, фиктивни износи, цигари и хероин с дестинация Европа.

Тогава имаше някакви герои от това време – Пилето, Самоковеца...

Тези, които са живи, още са в бизнеса. Вижте биографиите на ръководния състав на митниците, къде са били до 2009 г и с какво са се занимавали от 2009 до сега.
Това е проблемът на всяка власт. Преди да дойде на власт, говори за контрабандните канали, а след като дойде на власт, тези с прякорите напускат системата и се връщат, може би, след четири години. Няма никакви наказателни производства, нито един осъден висш кадър на Агенция „Митници“, никакви присъди, независимо при дали при НДСВ, Тройната коалиция, ГЕРБ, сега при БСП ще е същото.


А ГЕРБ контролира ли все още някакви канали? Има ли битка за изземването на контрабандни канали?

Вие да сте чули лидерът на ГЕРБ, Борисов или Цветан Цветанов да е казал нещо за контрабандни или нарко канали в публичното пространство, да е споменал имена на контрабандисти? Или който и да е стар или нов политик да има активна позиция ?

Не.

Ами, отговорете си сам на въпроса. Ето, сега опозицията има перфектната възможност да скочи заради това, което става в митниците - нали любимата тема е Станишев и неговото лоби.

Как става назначението в митниците? Договаряш каква ще ти е месечната вноска?

В кеш. При определен „бизнесмен”, след това кандидатурата се спуска от бизнесмена в Министерски съвет или партията намираме подходящ партиен или държавен кадър да го предложи официално и следва назначение в ръководството на агенция или като съветник на министър. Съветник е най-сладката длъжност, не носиш никаква отговорност само лапаш комисиони например от концесии или конкурси и назначения в съответното ведомство. В същото време не си в публичното пространство.

Могат ли да се намерят доказателства за това?

Вие имате ли доказателства или фактура за платена сума от контрабанда или трафик на хероин? Питайте ДАНС къде са разработките от 2008 г., 2009 до 2013 г., включително и за сегашните канали. Има ли в тези разработки имена на политици и бизнесмени забъркани в наркотрафик, ВИП проституция и пране на пари, които в момента са от най-приближения кръг на управляващите и правителството. Аз твърдя ,че има и не е проблем да ги назова поименно със съответните оперативни дела в службите. Станишев като човек предложил сегашния премиер и носещ политическа отговорност за това управление не свали политическия чадър над тях.
Вие да сте чули за големи пратки цигари, освен един контейнер, големи пратки наркотици, разработки на тема ВИП-проституция съчетана с трафик на хора към ЕС, което пряко е свързано с евроизборите и приемането ни в Шенген? Няма и да чуете. Представете си скандал в Европа преди евроизборите с лайтмотив Премиерът Орешарски и председателя на ПЕС опъват чадър над организираната престъпност в България и клоновете им е Европа.

В момента го играем така- митниците, ДАНС и МВР работят заедно срещу контрабандата и удряме конкуренцията на приближените до соцолигархията кръгове. Финансовата администрация със знанието на управляващите е разпънала чадър над едни от най-големите перачи на пари в страната. Тяхната дейност като ВИП проституция, наркоразпространение и ДДС измами започна по времето на правителството на НДСВ, разгърна се по времето на Тройната коалиция, а при управлението на ГЕРБ изпраха парите през офшорни компании и покупки на недвижими имоти , яхти и чрез механизните на европейски фондове. Сега дойде момента мръсния капитал вече почти изпран, да бъде завъртян втори път и отново узаконен с помощта на данъчната администрация чрез фиктивни проверки и ревизии.

И какви са успехите за миналата година, колко контрабандни цигари са хванати?

Има си статистика в митниците – четири камиона.

Колко къса са обмитени в сравнение с миналите години.

Същите ще бъдат обмитени – малко над 11.5 млрд. къса като по времето на ГЕРБ.

Когато Станишев беше премиер, бяха 22 млрд., тогава кой беше начело на митниците?

До 2008 г. Асен Асенов, после Христо Кулишев.

А не може ли да е за добро, че този кръг, който тогава е обмитявал много цигари, е и сега?

Добро е за определени олигарси. По времето на Тройната коалиция колко пъти излизаше в публичното пространство информация и разаработки за митничари на ръководни постове, които се занимават с трафик на крадени лимузини, с наркотрафик, с трафик на турско-китайско карго, амфетамини и пр. Това са същите хора, които са били ръководни кадри.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!