"Как няма да искам да работя в БЛС? Шефът му взема 10 минимални заплати"

Вероника Шербанова 16 април 2015 в 19:27 10937 5

Снимка Булфото/Евгени Димитров

Стефан Константинов

Бившият здравен министър от първото правителство на Бойко Борисов д-р Стефан Константинов публикува на страницата си във Facebook иронична молба до председателя на Българския лекарски съюз (БЛС), в която иска да го назначат за експерт, "за да спре да работи, за да си изкарва парите". От молбата става ясно още, че от работещите в БЛС се изисква да слушат силните на деня и да се подкрепят безусловно решенията на председателя, който е "едноличен собственик". За това какъв е поводът за написването на ироничната молба разговаряхме с д-р Стефан Константинов.

Д-р Константинов, какъв беше поводът да напишете тази иронична молба до БЛС?

Поводът да напиша молбата беше информация, която прочетох, че бившият управител на Здравната каса Румяна Тодорова и бившият подуправител Динчо Генев са назначени като експерти в Българския лекарски съюз. След това Райчинов каза, че те са дошли и са поискали да ги назначи за експерти, но той е отказал. Не знам дали са назначени в момента, но явно е имало поне разговор в тази посока.

Това ли е единственият случай, който ви е известен?

Това не е първият подобен случай, а е част от цяла поредица. Първо беше подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров, който след това стана експерт в БЛС, с д-р Зортев, със Златица Петрова, която беше директор на Дирекция „Медицински одит“, след това стана експерт в БЛС, а след това отново се върна в „Медицински одит“.

БЛС и НЗОК са две различни институции, които трябва да защитават интересите в здравеопазването, но от различни страни – БЛС на лекарите, НЗОК на пациентите, а излиза, че в двете институции работят едни и същи хора. Това за мен е да искаш да си в управлението на всяка цена.

През 2010 г. имах среща с премиера Бойко Борисов след оставката на здравния министър Божидар Нанев и преди да бъде назначена Анна-Мария Борисова. Премиерът ми предложи да стана управител на Здравната каса, но аз отказах, защото тогава бях зам.-председател на БЛС. Това беше и един от доводите ми – че това са две страни на един процес и те не трябва да се сливат, да се прескача от едната в другата, но тези помисли явно са чужди на много от хората.

Всеки има право да работи където иска, но вече става подозрително, че в момента, в който някой напусне или е отстранен от Министерството на здравеопазването или от НЗОК, му се намира място в Лекарския съюз.

Още повече след като се преместят от едната в другата институция, хората променят на 180 градуса това, което говорят за здравеопазването. Аз не мисля, че мога да бъда обвинен в това.

Когато става въпрос за реформи, всеки гледа здравния министър, но ако се погледне на две нива по-надолу се вижда, че там едни и същи хора са на ключови позиции и се въртят.

В "молбата" споменавате и новата методика на НЗОК за болничната помощ, която е подписана и от БЛС. Тя стана причина и за символичния протест на лекарите миналата седмица. Какво е вашето мнение за тази методика?

Новата методика е отговор на растящите харчове в здравеопазването, една от причините за което е това, че не се разходват правилно средствата. Това, което сега се прави, е, че вместо да се търси дългосрочно решение на проблема, се намаляват разходите. Това е разбиране, характерно за едно финансово министерство, а не за хора, които искат да подобрят здравната система.

Бюджетите са променени на годишна база, без да се вземат предвид редица фактори като сезонната заболеваемост, като това, че в определени месеци преобладават едни заболявания, за сметка на други, че има ремонти. Предвидено е ако парите не стигат, да се вземе от следващ месец или да се прехвърлят в него, ако са повече, но ако не бъдат разходени, се губят.

Освен това има неяснота как са определяни бюджетите за миналата година. Ако някъде има неправомерно голям бюджет, тази година пак ще отидат повече пари в тези болници. Несериозно е. Добре е Лекарският съюз да си зададе тези въпроси.

Българският лекарски съюз много често се обявява против такива решения, всяка година има и проблеми с подписването на рамковия договор, а през годината от БЛС искат увеличение на бюджета на НЗОК. Каква е причината според вас Съюзът да подкрепи новата методика?

Когато има ново правителство, БЛС винаги застава на тяхна страна. През годините са развили една такава тактика – подписва се рамков договор, след няколко месеца започват заплахи, че ще оттеглят подкрепата си или обясняват, че са подписали НРД с отвращение, а през есента искат увеличение на бюджета на Касата, като заплашват със стачка, ако това не се случи. Този цирк се повтаря непрекъснато. Винаги успяват да се присламчат към властта, а след това поведението им се променя тотално.

В момента Цветан Райчинов не представлява никого, освен 100 лекари – всички останали са членове, защото членството е задължително. Българският лекарски съюз е някакъв хибрид между лекарска камара, каквито има на Запад, и профсъюз. В лекарските камари се членува задължително и целта им е да се следи за качеството на здравеопазването – да не би да се появи някой с фалшива диплома и така да смъква реномето на цялата професия. Профсъюзите пък имат за задача да следят за цените и за заплатите в здравеопазването.

В Българския лекарски съюз има много хора, които са там основно заради облагите. Когато аз бях член на управата на Съюза, не съм имал заплата. Заплатите бяха гласувани след това. БЛС на практика е част от проблемите в здравеопазването, а не част от решаването им.

Какви са заплатите в Лекарския съюз?

Председателят получава 10 минимални заплати, а зам.-председателите по 8 минимални заплати. Райчинов специално е и директор на ДКЦ в Русе, откъдето също получава заплата няколко хиляди лева на месец. Заплати получават и лекарските колегии по места - става хубаво местенце за получаване на доходи.

А какво заплащане получават експертите?

Не знам точно какво е тяхното заплащане, но например хората, които се занимават с ПР-а на БЛС получават за година колкото един министър.

Предстои избор на ново ръководство на БЛС. Как ще протече този избор според вас?

През месец май има Събор на БЛС за избор на ново ръководство. Цветан Райчинов вече има два пълни мандата, така че той не може да бъде избран за председател отново, но е възможно да се разиграе сценката Путин – Медведев. Т.е. Райчинов да стане зам.-председател, а негово подставено лице да стане председател на Лекарския съюз.

Ако трябва да се върнем на публикуваната от вас иронична молба, има ли реакция от страна на д-р Райчинов?

Не съм следил медиите за някакви реакции. Не са ми се и обаждали. Обадиха ми се само колеги, които са видели молбата, за да се пошегуваме на тази тема, тъй като подкрепят мнението ми по тези въпроси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови