Какви ги вършат хомеопатите?

"Тя пристигна в кабинета ми - много красива жена- и аз ѝ сложих пиявиците на дупето. Беше много забавно."

Йохан Мирбах - Дойче веле 14 септември 2015 в 19:38 8538 6

Снимка sxc.hu

Хомеопати под въздействието на наркотици по време на конференция? Да, подобен сценарий се разигра преди броени дни в една северногерманска провинция. Какви ги вършат хомеопатите? Може ли въобще да им се има доверие?

След експеримента с дроги в Северна Германия цял свят се присмива на германските хомеопати. В тази връзка ние се свързахме с хомеопата Андреас Бришке и го попитахме каква е разликата между неговата професия и тази на лекаря.

ДВ: Какви медикаменти можете да предписвате вие в ролята си на хомеопат?

Андреас Бришке: Само такива, които се продават без рецепти в аптеките. Мога да предписвам хомеопатични средства или минерали и лечебни билки. Нямам обаче право да предписвам силни лекарства като антибиотици и други подобни.

ДВ: Какво си помислихте, когато разбрахте, че на един семинар Ваши колеги са взели наркотик 2С-Е?

Андреас Бришке: Нямам представа какво точно се е случило. Освен това не сме сигурни дали това са били наистина хомеопати. Може пък и някой да им е скроил лоша шега.

ДВ: Значи не е нормално хомеопатите в Германия да нарушават медицинската етика и да предписват забранени наркотици например?

Андреас Бришке: В никакъв случай. Отговорът е катогоричен: Това не е нормално.

ДВ: Чували ли сте за Ваши колеги, които предписват нелегални наркотици?

Андреас Бришке: На техните пациенти? Не. Във всяка професия има и луди хора. Всички сме били млади и всички сме експериментирали поне веднъж. Защо обаче един хомеопат да взема или да предписва опасни нароктици? Това противоречи на основните принципи на нашата работа с пациентите. Най-важно е да не застрашаваме тяхното здраве. По закон, всеки хомеопат е длъжен да се грижи за доброто състояние на своите пациенти.

ДВ: Но дали хомеопатите все пак нямат повече свобода на действие от лекарите?

Андреас Бришке: Да, разбира се. Ние имаме много големи свободи. Ако човек е циник, би могъл да каже, че ние имаме лиценз да убиваме.

ДВ: И можете да предписвате медикаменти както си искате?

Андреас Бришке: Може и така да се каже. Естествено само с горепосочените ограничения. Когато лекува дребни оплаквания, един лекар може да избира между десет различни лекарства - например антибиотици, кортизон, болкоуспокояващи. А това не е много. Един хомеопат може да избира измежду 100 различни лековити билки. Дори и да се спра на само пет от тях, все още имам невероятно много възможности за комбиниране. Мога да произведа лек, "изработен" специално за нуждите на пациента. Аз се концентрирам върху пациента срещу мен, върху човешкото същество, а не върху болестта. И точно в това се състои голямата разлика. Ние помагаме на нашите пациенти да победят болестта. Но преди всичко искаме да активизираме вътрешните съпротивителни сили на организма. Това са неща, на които лекарите изобщо не обръщат внимание. Затова и обичам професията си толкова много.

ДВ: Кое беше най-налудничавото средство, което сте предписали?

Андреас Бришке: Най-налудничавото ли? Понякога препоръчвам урина. Тя помага при възпаления на кожата. Понякога използвам и пиявици. Те пречистват кръвта. Ще разкажа и една смешка. Идва при мен една пациентка и пита какво може да направи срещу гнойни пъпки на... дупето. Аз ѝ препоръчах пиявици. И уговорихме час. Тя пристигна в кабинета ми - една наистина много красива жена- и аз ѝ сложих пиявиците на дупето. Беше много забавно.

ДВ: Разкажете още някоя история.

Андрас Бришке: Като хомеопати, ние сме винаги много близо до хората. Точно както лекарите на село, които лекуват цялото семейство - от детето до дядото и прабабата. Освен това те лекуват и кравите, и котките, т.е. всяко живо същество, което срещнат. Хомепатът е един вид медицински авторитет. Не е специалист по диабет, но пък може да помогне в 99% от случаите и то с най-елементарни средства.

ДВ: Но хомеопатът никога няма да стане наркодилър, нали?

Андреас Бришке: Не. В никакъв случай!

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews