Ивайло Калфин: Не бих казал, че ние ще подкрепим това, което ГЕРБ предлагат

Нели Чолашка 23 октомври 2014 в 15:49 5248 3

Ивайло Калфин

След като преговорният екип на АБВ се срещна днес с ГЕРБ за втори кръг от преговорите за съставяне на коалиционно правителство, обявихте, че няма да влизате в коалиция с ГЕРБ, но ще ги подкрепяте. В какво точно ще се изразява тази подкрепа?

Първо искам да кажа, че разговорът с ГЕРБ, и предишната консултация също, минаха изключително конструктивно. Ние сме съпричастни с усилието на партията, спечелила най-висок резултат, да се опита да сформира работещо стабилно мнозинство в парламента. Още един път казахме днес, че за нас най-добрият вариант е поне първите две политически партии да носят отговорност, ние тогава бихме се включили.

Това, ако не е възможно обаче, се върви към дясноцентристка коалиция. Задължително е обаче да се потърсят онези теми, по които може да започне работа новият парламент и да се решават въпроси, които са надпартийни или партийните виждания имат значително съвпадение.

Кои са тези въпроси според вас?

Изброихме редица теми - първо промените в Изборния кодекс, за да не се получават тези несправедливости, които се получиха. Други теми са приемането на енергийна стратегия, съдебна реформа. Това са теми, по които принципно има съгласие, че трябва да има промени, но не сме говорили в детайли. Не бих казал, че ние ще подкрепим това, което ГЕРБ предлагат, по-скоро сме готови на експертно равнище на разговори.

Надявам се не само ние, но и повече парламентарни групи да потърсим близък до консенсус вариант или поне широко мнозинство за тези теми. Сред тях са още решенията за КТБ, актуализацията на бюджета до края на тази година. Това са спешни въпроси, по които най-лошото ще бъде новият парламент да започне работа с партийни нападки и един срещу друг. Може много неща да говорим кой е виновен, ще излязат тези работи, но е много важно и да се намери решението.

Да не изпусна в темата за европейската ни интеграция, не може да става въпрос за преориентация на евроантлатическия ни избор, но това не трябва да е за сметка на отношенията ни с други партньори, включително и Русия. Говорихме, че енергийната стратегия трябва да се приеме, да се даде някакво решение за тези големи енергийни проекти, които са започнати и са оставени по средата. Това са теми, по които сме готови да започнем на експертно равнище да работим.

По които теми се разминавате категорично с ГЕРБ?

Нямаше съгласие по теми като данъци - ние настояваме за данъчна реформа с по-справедливо разпределение на данъчната тежест, по-заможните да поемат по-голяма тежест. Там може да има общ език по отношение на ограничаване на офшорните компании. По всички тези теми сме готови да започнем конкретни разговори и ние няма да сме единствени. Аз си го представям всички парламентарни групи или поне тези, които имат разбирането, че по важни теми трябва да намерим общи точки.

Учуди ли ви фактът, че бяхте поканени преди БСП на втория кръг от преговори?

Не, и не обръщам внимание даже на това. Не намирам някаква символност. Ние още един път казахме, че без да сме функция на решенията на "Позитано" 20 принципното ни становище е, че най-добрият вариант за държавата в тази ситуация е голяма коалиция. Това го говорят и нашите партньори. Миналата седмица бях в Брюксел, срещах са и з председателя на Европейския парламент, с председателя на групата на социалистите. Има доста страни, в които в такъв критичен момент, в какъвто сме в момента, се търси по-широко съгласие. Хубаво е да стане, но това не зависи от нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!