Григор Здравков: Бизнесът на Мила Георгиева е ДДС, но сега е задържана за наркотрафик

Ива Оприкова 14 януари 2015 в 16:36 44097 6

Мащабна зрелищна акция на полицията приключи с 10 арестувани. МВР обискира 11 адреса на лица, свързани с организирана престъпна група, подозирана в поръчкови убийства, наркоразпространение, наркотрафик и силови физически действия. OFFNews се свърза за коментар с Григор Здравков от легия "Антимафия", който и друг път е разкривал пред читателите ни престъпни схеми за ДДС измами в особено големи размери, както и тайните на задкулисието на наркоразпространението.

- Aкцията на МВР приключи. Дъщерята на бившия шеф на митниците по време на три правителства е сред арестуваните. Коя е Мила Георгиева?

- Мила  Георгиева е стар познайник на полицията за ДДС измами, но сега е задържана като лидер на престъпна група, съпричастна към извършването на поръчкови убийства, наркотрафик и наркоразпространение. Започва бизнеса си още през 1998 година с внос на китайски стоки, а по-късно през 2001 година се преквалифицира в търговията с месо. Доведеният й баща Христо Кулишев няма нищо общо с престъпните й схеми. Тя работеше в началото с хората на Маргините, като първите й сделки бяха свързани с фиктивен внос на пилешки бутчета от Бразилия и САЩ, а после внасяше месо за колбасарския бранш и от европейски страни като Холандия, Дания, Полша. Обясняват на клиентите по-ниските с 10% цени на месото с факта, че внасят огромни количества. Групата си чистеше ДДС-то през фирми бушони, а клиентите разбираха, че са излъгани, когато НАП започне проверка на изплатените от тях фактури за месо. Първата "месарска" схема на Мила е от 2004 година, когато извършва фиктивен износ на месо от Солун. Стоката преминава през пристанище Варна-запад с кораби. Всичко обаче е само на хартия. Митническият документ T2L се попълва винаги от един и същ митничар. В него липсват номерата на товарния камион, на моторния кораб и други задължителни атрибути и този пропуск не е случаен. Във фактурите, с които се минава митницата, се записват несъществуващи номера на контейнери и VAT номер. Всички сделки са с много на брой фирми, регистрирани на подставени лица, често и в офшорни зони.

По-късно картелът започва да се занимава и с др. хранителни продукти - захар, олио, месо и пр. и да зарежда основните вериги у нас. Групата на Мила внася всякакви продукти, които винаги са продавани на коректни към бюджета фирми. След като търговците плащат доставките по банков път и превеждат чинно ДДС-то, бандата представя неверни документи и чрез фирми бушони тегли неправомерно ДДС-то от държавата. Така през 2011 престъпната структура осъществяваше внос от Молдова на бяла рафинирана захар и други хранителни продукти чрез контролирани от нея търговски дружества – буфери. След това, чрез деклариране на фиктивни сделки с дружества-фантоми се е избягва плащането на ДДС.

- Има ли връзка възобновеното обвинение срещу Гриша Ганчев с днешната акция на МВР и задържането на Мила Георгиева и тя се е занимавала с търговия на захар?

- Да, те са в една разработка на полицията от 2011 година, в една схема, но подходът е по-различен. Спомняте си далаверата "Захарно петле", в която МВР удари по сина на един от най-известните бизнесмени на прехода Миньо Стайков. Дейността на групата се осъществяваше чрез същата система от търговски дружества по схемата - "Буфери" - "Липсващи търговци" - "Брокери", извършващи търговия със захар. В други схеми след като обявените квоти за захар бъдат изчерпани пък продаваха заместители на захар. Най-общо казано-имаш едно ДДС, което трябва да се открадне, а оттам в зависимост от това какъв е първоначалния продукт се разиграват различни схеми. По-средата винаги има фирма със смесено участие.

- Връщането на ДДС- то на фирма у нас в особено големи размери няма как да се случи без протекцията на висши данъчни служители, които да съдействат за бързото му възстановяване...

- Да, винаги се действа под шапката на висши ръководители на НАП и "Митниците". Шефът на отдел "Средни данъкоплатци", независимо при кое управление няма как да е извън схемата. Той винаги е в играта с дял от печалбата. При смяна на митническите документи, в който задължително се изпуска цифра или се вмъква несъществуващ номер също ти трябва доверено лице митничар.

- За периода 2011-2015 година Мила Георгиева два пъти е била арестувана, един път  дори е екстрадирана от летището в Белград. След всички ДДС измами няма присъда, дори отпада и мярката й за неотклонение "домашен арест". Така ли ще завърши и тази шумна акция на полицията?

- Този път обвиненията са доста по-сериозни. Освен митнически афери и ДДС измами имаме и обвинения за наркотрафик и наркоразпространение. Според информацията става дума и за група за поръчкови убийства. Дори и последното да не се докаже на всички е ясно, че в момента борбата е за преразпределение на наркопазара в София. Разработената схема за продажба на наркотици от Златко Баретата бе предадена на сина на Мила Георгиева - Мартин Джито. За кратко време той беше близък с групата на Христофорос Аманатидис - Таки, който контролираше наркоразпространието на кокаин в столицата преди да се укрие също в Дубай. Казват, че ресорът на Мартин е разпространението на марихуана в София. Чистата печалба от продажба на кокаин и марихуана е в огромни размери. За да внесеш голяма пратка наркотици у нас пак ти е необходимо търговско дружество, което да върти количества на пазара, да експортира или внася пратки, а семейството разполага с няколко фирми с големи обороти.  Тук не става въпрос за 10-20 кг дрога, а за много повече. Така покрай търговията с хранителни продукти и ДДС измамите семейството навлиза и в гангстерския бизнес, от който няма как да излязат чисти. Днешната акция на МВР цели отстраняването им. Идва момент, в който друг трябва да поеме върха на пирамидата или да се извърши обикновено преразпределение на пазара на наркотрафика и наркоразпространението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови