Галина Стоянова: Лувъра в Париж преоткри Казанлък, да се готви Рим!

Ива Оприкова 16 април 2015 в 16:50 2575 0

От 16 април до 20 юли 4 милиона посетители ще се дивят на артефактите в Париж, които нареждат България сред страните с най-могъщо културно-историческо наследство. В центъра на експозицията, която разказва историята на траките в Лувъра е уникален образец на античната склуптура - бронзовата глава на цар Севт III, както и изящният златен венец на тракийския цар.И двете ценни находки са открити при разкопки в "Голяма косматка" от проф. Георги Китов край Шипка.

В деня на откриването на българската изложба "Епопея на тракийските царе" в Лувъра, в Париж се състоя  Ден на Казанлък в посолството ни.От ОFFNews.bg потърсихме за коментар кметът на града Галина Стоянова, която е част от официалната делегация. 

България се представя в „Лувъра” със съкровищата от казанлъшката гробница. Вие като кмет на града участвахте в може би най-голямото българско културно събитие във Франция за последния век. Какви са впечатленията ви?

Изложбата в Лувъра е уникална, а вълнението е неописуемо. Това е най-голямото и най-престижно българско културно събитие в чужбина за 2015 г. На двете откривания в Лувъра освен официалните гости от българската делегация присъстваха френски интелектуалци, френския посланик Ксавие Лапер Дьо Кабан и много парижани. Десетилетия наред не е правена изложба от такъв мащаб. Чувах коментарите на френските гости от Френския културен институт и френското културно министерство, които казваха, че толкова много злато и артефакти от древната цивилизация на едно място са впечатляващи и че, за най-големия музей в света, Лувъра, е гордост да покаже на света тракийската цивилизация.

Повечето от най-ценните експонати на изложбата идват от откритата царска гробница край вашия град, отделно бе обявен и ден на Казанлък в Париж в посолството ни? Какви са възможностите, които се представят пред града след това посещение?

Наистина най-много артефакти идват от Казанлъшката гробница и музея в града, който е със 114 годишна история. Те са намерени в могилата "Голямата косматка". Сред най - изящните открития в Долината на тракийските царе чуждестранната публика видя бронзовата глава и златния венец на цар Севт Трети. Те станаха и акцент на изложбата. Бронзовата глава на Севт Трети стана част от 12-я метровия плакат, който виси на фасадата на музея. Усещането да видиш всички чудеса от музея в родния си град да привличат вниманието на всички гости със своето изящество и с високият си естетически вкус на тракийските златари е неповторимо. Пред тези експонати имаше опашка от хора, които искаха да усетят уникалността и неповторимостта. Тракийското изкуство за първи път се показва  по този начин, като разказ за непознатото одриско царство. 23-каратовия венец на тракийския цар Севт Трети е толкова изящен и няма аналог в света. Затова няма как да не се чувствам изключително горда, че Казанлък е в центъра на изложбата в Лувъра със своите чудеса от Долината на тракийските царе. Преди второто откриване имахме среща с главния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова по нейна покана. В разговора с нея обсъдихме две основни теми. Основната е готовността на град Казанлък и Долината на тракийските царе да бъде вписани в списъка на ЮНЕСКО за световното, културно и природно наследство.Обсъждахме и Казанлъшката тракийска гробница да влезе в този списък като допълнителен обект. Затова ни предстои усилена работа с Министерството на културата. Ще подадем документи за становище до края на април  към Института за паметниците на културата, както е по процедура. До септември е срокът, в който трябва да сме готови и да внесем документите в ЮНЕСКО за преглед от експертите на г-жа Ирина Бокова, а до януари се надяваме и да бъдем вписани. Следващата стъпка е да започнем да работим и по документите за Празника на розата  да влезе в Световната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство. Същата вечер Казанлък бе представен и в посолството на България в Париж като "столица на Долината на розите и на тракийските царе". На тържеството присъстваха вицепремиерът Румяна Бъчварова, посланиците на България във Франция Ангел Чолаков и на Франция в София Ксавие Лапер дьо Кабан и много гости.

В добрия смисъл "откраднахте" ли някаква идея, която да внедрите в Казанлък като нова туристическа стратегия или французите трябва да се учат от нас?

Мисля, че няма да прозвучи нескромно, но ще отбележа, че те трябва да се учат от нас. Казанлъшката долина на тракийските царе и изобщо България е толкова богата на природа, история и традиции, че ние само трябва да ги показваме по най-добрият начин. Те са напълно достатъчни, за да впечатлим не само французите, но и света. Една експозиция в Лувъра е шанс за културата и страната ни да бъде разпозната по света. Независимо, че сме отдавна в ЕС малко се знае за нас, за нашата култура, история и традиция в България. Ако популяризираме историята си, то тя ще отвори врати за партньорство и сътрудничество във всички области - в бизнеса и икономическите връзки, а това е най-прекият път към успеха. 

Две дами от Казанлък станаха част от официалната ни делегация в Париж за откриване на изложбата в Лувъра чрез жребий. Почувстваха ли се и те посланици на града на розата във френската столица?

Да, до края на март Община Казанлък предостави шанс на гражданите на града и организира анкета с два въпроса. Около 300 души показаха познания и пробваха късмета си, но щастието се усмихна на Иванка Демирева и Магдалена Стефанова. Имената на печелившите, които отпътуваха за Париж бяха изтеглени в присъствието на нотариус. Иванка Демирева е организатор в Общински театър "Любомир Кабакчиев", никога не е ходила в Париж и дори не си е мечтала досега, че това може да се случи. Магдалена Стефанова работи в частна фирма в Казанлък. Преди години е работила в Англия и на път е спирала в Париж, но не е имала възможност да разгледа града, нито пък да посети "Лувъра". Като пристигнахме в Париж и двете дами бяха на представянето на град Казанлък в посолството ни в Париж. Представихме филм за града пред посланиците на България във Франция Ангел Чолаков и на Франция в София Ксавие Лапер дьо Кабан. Казанлък е град, в който всичко говори за история, а в съвремието е успешен град с много работливи и добри хора и това особено впечатли и френския посланик у нас. И двете дами и аз имахме възможност да се срещнем с много българи, които живеят във Франция, някои от които от Казанлък.С тях обменихме и много добри идеи. Двете дами от града бяха с мен и на срещата с г-жа Ирина Бокова, както и на официалното откриване на изложбата в Лувъра. И Ваня, и Магдалена са изключетлно впечатлени от визитата. Прибираме се и започваме подготовка за представянето на Казанлък в Рим. Имаме покана от посолството ни в Рим във връзка с един празник на розата на 30 и 31 май в Италия. Отново ще организираме анкета и двама от участниците в нея ще летят за Италия като посланици на Казанлък в Рим. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови