Вълка от Уолстрийт пред OFFNews: Наркотиците, жените и партитата са истина

Калоян Константинов 28 март 2015 в 09:00 19835 4

Джордън Белфърт по време на обучение в Тайван.
Джордън Белфърт по време на обучение в Тайван.

Джордан Белфърт, прототипът на Леонардо ди Каприо в холивудския хит "Вълка от Уолстрийт", пристига в България на 7 април, за да изнесе своя еднодневен семинар пред родната публика на тема „Техники за продажби и убеждаване".

Идването на бизнесмена е част от световното му турне, което минава през Лондон, Берлин, Варшава, Сидни, Мелбърн и други световни градове и столици.

OFFNews разговаря с бившия милиардер за това в какво е добре да се инвестира в момента, за Биткойн, за истините и лъжите във филма на Мартин Скорсезе, за работата на Белфърт с Леонардо ди Каприо и мнението му за Жокера.

Получихте огромна популярност откакто Мартин Скорсезе засне историята Ви, това повлия ли на професионалния и личния Ви живот?

Според мен филмът затвърди идеите, които вече имах. Безброй компании и хора ме молеха да започна да преподавам своята Пряка линия на убеждаване (Straight Line Sales system) и бях посъветван от някои да изчакам филмът да излезе, за да може бизнесът ми да се разрасне по-лесно. Аз не изчаках. Предприех действия, без да чакам филмът да излезе по кината, без нещата да са се „подредили перфектно“, точно обратното на това, което повечето хора правят.

Самият филм не промени хода на живота ми по никакъв начин. Личният ми живот си е същият, професионалните ми цели са си същите. Просто нещата станаха по-доходоносни.

Това може да е един от най-често задаваните въпроси, но кои части от „Вълкът от Уолстрийт“ са истински и кои не са. Има толкова много сцени с проститутки, наркотици, алкохол и т.н. Всичкото това истина ли беше, или Скорсезе добави допълнително проститутки, партита и наркотици в името на внушението?

Може да е трудно за вярване, но най-невероятните сцени сигурно са най-истинските. За съжаление наркотиците, жените, партитата и потъването на яхтата са истина. Другото вярно нещо е колко мощна беше моята Пряка линия на убеждаване и как тя позволи на бизнеса ми да се изстреля като ракета.

Нещата, които не са истина във филма, са някои от по-дребните и тънки моменти. Например аз никога не бих направил вулгарен или груб жест, докато продавам или докато обучавам хората как да продават на някого по телефона. Това си беше чист Холивуд. Друга част от филма, която не беше истина, е, когато отказах да напусна компанията. Когато правителството ме помоли да се оттегля, аз го направих. В момента, в който най-накрая изтрезнях, си останах трезвен и никога повече не се върнах обратно към лошите си навици.

Разбирам, че в името на филма нещата трябваше да поемат в подобна креативна посока, за да имат някакъв смисъл, да са интересни и да се вместят в определен времеви лимит. Странно е да видиш своя живот изваден от контекста му, историите в него да са преобърнати, преработени и сгрешени, но беше и все още е един страхотен филм за гледане.

Съжалявате ли за живота си като Вълка от Уолстрийт?

Да съжалявам? Не. Дали има неща, които бих искал да се върна назад във времето и да направя по различен начин? Абсолютно! Имах да уча уроци. И за нещастие се наложи да ги науча по трудния път. Но ми харесва къде се намирам днес и кой съм аз, а нямаше да съм това, което съм, ако не бях извършил нещата, които направих – добри или лоши.

Има две сцени, които са се запазили в съзнанието ми – тази с химикалката и онази с Матю Макконъхи с хъмкането и приказките за мастурбиране. Вече Ви попитах кое е истина и кое не във филма, но точно тези двете неща случиха ли се?

Сцената с химикалката е страхотна. Аз наистина обучих всичките си приятели от детинство на своята Пряка линия на убеждаване и ги поканих да работят за мен. Но случи ли се това около масата с химикалка? Не. Използвах същите думи, обучавах приятелите си, но всичко беше синтезирано за целите на киното. Персонажът, който Матю Макконъхи изигра, беше базиран на реална личност, а странното беше, че първият ми ден мина горе-долу точно както сцените с него – като изключим хъмкането, което си беше идея н Матю.

Джордан Белфърт по време на свой семинар във Варшава.

Потърси ли Скорсезе Вашия съвет за избора на Леонардо ди Каприо за ролята на Вълка и колко точно бяхте обвързан с процеса на правене на продукцията?

Когато започнах да продавам правата за филмиране на книгата си, настана истинска война в наддаванията. Ди Каприо и Скорсезе вървяха в пакет със сделката още в самото начало и точно заради това невероятно дуо продадох правата на тях. Като изключим Лео, аз нямах нищо общо с избора на актьори, но се консултираха доста с мен за сценария, щом се стигнеше до бизнес аспектите. Също така прекарах доста време с Лео, като му показвах как се държи човек, когато е надрусан с метакуалон, тъй като той не ползва наркотици. Трябва да призная, че изпълнението му беше разбиващо.

Ако имам, да речем – 1 милион долара, в какво трябва да ги инвестирам в момента – IT сектора, фармацевтика, телекомуникации или нещо друго?

Диверсифицирай, Диверсифицирай, Диверсифицирай – освен, разбира се, ако нямаш 1 милион за губене. Казвам ти каквото казвам на всички без значение колко точно инвестират.

Белфърт на семинар в Полша.
Какво смятате за Биткойн и как виждате неговото развитие в бъдеще?

Не съм почитател на Биткойн. Причината за това е, че оригиналната привлекателност на Биткойн бе в това, че се предполагаше, че е напълно непроследим, тотално защитен и невъзможен за фалшифициране. Това, заедно с вградената му недостатъчност на биткойни, идваща от геометричния прогрес на компютърната мощност, необходима за създаването на още и още парични единици – биткойни, го направи да изглежда като перфектната валута.

Обаче нещата в истинския свят не се развиха по този начин. Оказва се, че биткойните са лесно проследими заради електронните си подписи в електронната документация, които лесно могат да бъдат откраднати, както станахме свидетели при случая на Mt Gox. Колкото до недостига на биткойни, ами, нека да видим колко евтино ще излезе да "копаеш" нови биткойни, когато най-накрая усъвършенстват квантовите компютри. Предполагам, че алгоритъмът ще докаже, че не е достатъчно комплексен за квантовите компютри, за да можеш да "копаеш" с практически никакъв разход на енергия. 

Гледали сте предполагам новите филми за "Батман" , където в един от тях Жокера казва, че "Ако си добър в нещо - никога не го прави безплатно". Съгласен ли сте с думите му?

И да, и не. Вярвам, че когато правим нещо или даваме нещо, или създаваме нещо, което после продаваме - това е енергиен обмен. Аз вярвам твърдо в обмена на енергия. Енергията, която даваш, трябва да е равна на енергията, която получаваш. Парите също са вид енергия. Когато говоря на деца в Африка или на хора в бедствено положение навсякъде по света, и видя светлината и надеждата, които идват от техните очи, това ми дава огромна енергия, а обменът е повече от честен, без да намесваме никакви пари.

Джордан Белфърт e роден на 9 юли 1962 г. в Бронкс, Ню Йорк. През 90-те години той изгражда най-динамичната и успешна организация за продажби в историята на Уолстрийт, покорява най-високите финансови върхове и печели по 50 милиона щатски долара на година – постижение, което му спечелва прозвището „Вълка от Уолстрийт“.

Като собственик на Stratton Oakmont, Белфърт има над 1000 брокера, спечелва на 1,5 милиарда щатски долара, стартира от нулата над 30 компании за милиони долари и става герой на един от най-зрелищните и широко отразени провали.

С уроците от шеметните си възход и падение той изгражда живота си наново като световнопризнат експерт зад забележителни бизнес постижения на хора и компании в цял свят. Днес той консултира над 50 компании и е сред най-търсените лектори, а обученията му значително подобряват фирмените продажби, ефективност и екипен дух. Персоналният му метод за продажби и мотивиращите му семинари получават отзвук в цял свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови