Бареков: Нито един сериозен политик не желае да има нещо общо с Ковачки

Рейтингът на нещото, наречено БДЦ, е 0%, обяви пред OFFNews бившият журналист

Георги Савчев 26 януари 2015 в 17:27 13195 12

Николай Бареков

Г-н Бареков, днес в отворено писмо признахте, че сте допуснали грешка с коалицията между ББЦ и "една корпоративна формация като Лидер". Твърдите, че Лидер са се възползвали, за да осребрят корпоративния си вот. Вие разчитахте ли на корпоративен вот на парламентарните избори?

Това, което искам да направя като уточнение, е, че не аз съм разчитал на корпоративния вот на г-н Ковачки, а той се възползва от нашия рейтинг като партия. И успя да си осребри корпоративния вот, защото той няколко пъти се явяваше на избори и няколко пъти това беше абсолютно неуспешно. Това, което констатирах по време на предизборната кампания, е, че и самите работници на Ковачки не го харесват и не искат да гласуват за него. Допълнително ние имахме отлив от наши симпатизанти, които на 99,9% не одобряваха коалицията с "Лидер" на Ковачки и не желаеха тази партия да бъде заедно с нас в предизборна коалиция.

Така че ние сме основно губещи от коалицията с Ковачки поради два факта. Първият е, че нашите симпатизанти не харесаха тази коалиция, имаше отлив от нас на тези избори, съвсем очевиден. Аз също загубих в персонален план от тази коалиция и моят персонален рейтинг също пострада. Втората причина е, че самите работници на Ковачки - още един път искам да кажа - много пъти са лъгани от него самия, от безпринципните коалиции, в които той е влизал. Те много трудно повярваха, за да гласуват за нас и на мен това ми костваше много сериозна работа с тях и убеждаване да гласуват.

Като цяло мога да кажа, че целият принос на партията на Ковачки в тези избори като процент беше не повече от 3 до 5 от общия ни резултат, тоест не повече от 10 000 гласа от общо 190 000 гласа, които бяха дадени за нас на изборите.

И ще кажа още нещо - през последните седмици Христо Ковачки направи персонален опит да купи парламентарната група и да я вземе "на ръчно управление". Самият той продължава да прави сбирките на неговите хора и на продалите се депутати в "Орион", в личния си офис, където да им дава нареждания как да гласуват, съобразно неговите корпоративни интереси. Смятам, че от това срастване на олигархията и политиката, в лицето на Христо Ковачки, и от опита му да купи цели партии и народни представители, като цяло страда демокрацията в България. И никой не печели.

Неслучайно Вие виждате, че големите партии - и ГЕРБ, и БСП, и ДПС, се дистанцираха силно от Български демократичен център (БДЦ) от момента, в който Христо Ковачки овладя тази парламентарна група. Нито един политик, не само Бареков вече, защото аз отдавна съм го декларирал - от три месеца, но нито един друг сериозен политик, включително от ГЕРБ, БСП и ДПС, не желае да има нещо общо с Ковачки.

Затова аз призовавам пред OFFNews Христо Ковачки да напусне българската политика и да спре да корумпира и да изнудва, и да извива ръцете на собствените си депутати в парламентарната група, както и на тези депутати, които бяха накупени от него. И да остави тази парламентарна група да се развива самостоятелно в парламента и да взима решенията си по съвест. Аз затова напуснах българската политика и така попречих ББЦ да стане част от БДЦ, защото Христо Ковачки, със своя маниер и с липсата на всякакъв морал, виждате, че просто срина със земята тази парламентарна група и партиите, които участват в нея. Неслучайно рейтингът на това нещо БДЦ е 0% и дори социолозите не го мерят.

Кога осъзнахте за корпоративния вот и че не го харесват неговите работници?

По време на самата кампания. Първо искам да кажа, че е абсолютен мит, че Христо Ковачки е финансирал кампанията. Кампанията беше финансирана от всички политически партии, включително и земеделците финансираха своята част от кампанията, а ББЦ не е взела нито лев от Христо Ковачки. Ние си финансирахме сами нашата кампания. Това, което Ковачки направи, е, че персонално тръгна да купува депутатите след изборите.

По времето на самата кампания аз много пъти говорих с миньорите, чувах от тях, че те до момента винаги са били излъгани, когато са гласували на изборите. Подразбира се, че са гласували за "Лидер" и коалициите, в които "Лидер" влизаше, а те основно влизаха в коалиция с БСП. Така че самите миньори на Ковачки, на които той не плаща заплатите с месеци, както е известно, бяха много резервирани и много трудно повярваха, за да гласуват с една нова надежда за ББЦ.

Функция на корпоративен вот ли са обаче тези 10 000 гласа, за които говорите?

Нямам доказателства и ще Ви кажа защо нямам доказателства. Защото аз по време на кампанията не съм го виждал Христо Ковачки, нито неговите кандидати за депутати. Аз правих кампанията на моята партия ББЦ и посещавах освен неговите мини, посещавах и нашите избирателни райони, както и там, където бяха колегите земеделци.

Чувал съм за нередности, но не съм виждал, не мога да сипя обвинения. Според мен общият принос на корпоративния вот на Ковачки и на неговата партия "Лидер", независимо по какъв начин е постигнат, е не повече от 7 до 10 000 гласа. Като не мога да твърдя за практиката, по която са взимани тези гласове, защото аз не съм присъствал в изборния процес. Аз съм бил в мина "Черно море" и в мина "Бобов дол", където агитирах работниците. Бях също и в Мариците. Мога да Ви кажа, че ми беше много трудно, много сложно.

Начинът, по който работниците на Ковачки работят в момента, е отчайващ. Просто истината е, че допотопните условия в неговите мини и в неговите ТЕЦ-ове са истински срам за държава членка на ЕС. Аз съм много учуден как ЕК и ЕС продължават да търпят такива отчайващи условия на труд в България. Доколкото аз знам, като европейски депутат, съвсем скоро в ЕК ще стартира процедура за отнемането на лиценза на някои от неговите предприятия заради липса на екологични норми.

В какъв срок?

До няколко месеца очаквам такива процедури. Има няколко НПО-та, които са подали сигнал в нашата комисия - аз като член на комисията по екология и на комисията по енергетика съм запознат. Няколко зелени организации в България са подали възражение срещу екологичните разрешителни, дадени на Ковачки през последните няколко години. От няколко правителства, разбира се. Доколкото знам екологичните организации са задействани, сезирана е ЕК, сезирани са ресорните комисари, сезиран съм и аз, като член на комисията по екология и на комисията по енергетика. За да не влизам в конфликт на интереси, аз не съм направил никакви движения по тези сигнали, но самият аз съм запознат, че колегите в тези комисии са придвижили сигналите.

На предстоящия местен вот ББЦ самостоятелно ли ще се яви или търсите партньори за коалиция?

Аз мисля, че ББЦ ще се яви в няколко коалиции по места. Ние отиваме самостоятелно на тези избори, това е желанието на нашата партия, което чух. Събота и неделя проведох срещи с доста от структурите. Аз съм се откъснал. В момента мога да кажа, че партията изцяло се съобразява с дейността на Светлин Танчев, на Мартин Иванов и на Георги Ковачев в българския парламент - тримата депутати, които останаха лоялни. Имах разговор с Георги Ковачев, във Варна започва разговор за голяма центристко-дясна коалиция.

А в Пловдив?

Макар че съм се дръпнал от политиката в България и аз пряко не участвам в политическия процес, нямам физическото време, но моето желание е да видя ББЦ в центристко-десни коалиции на тези избори. Повечето коалиции, в които ще участва ББЦ, се надявам да бъдат център-дясно. Там има много нормални партньори, с които ББЦ може да работи, както г-н Светлин Танчев, както и нашите лидери по места: Мартин Иванов и Дяко Дяков - в Пловдив, Георги Ковачев - във Варна. Виждам и чувам, че в София вървят вече разговори с център-дясно партии. Имаме много добро партньорство с партията на г-н Софиянски, с Партията на жените. Бих се радвал колегите да разговарят, защото аз самият няма да участвам в тези разговори.

Няма да подкрепите Йорданка Фандъкова?

Не, не, не мога да кажа такова нещо. Фандъкова е един прекрасен кмет, аз мога да кажа, че тя е един силен кмет. Може би един кмет, който си разбира от работата, но аз не мога да давам предварителна оценка. Иска ми се колегите около Светлин Танчев да седнат на разговори с ГЕРБ, с Реформаторския блок, с ПФ. Първо там да потърсят своите партньорства на местните избори. Това е моето желание, но нищо повече.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!