Billa и Penny напускат България

OFFNews 02 април 2015 в 14:07 66216 51

До два месеца веригите BILLA и PENNY напускат страната ни. Германската компания REWE е в процес на продажба на обектите си у нас. Вече има подадени конкретни оферти и процесът е напреднал, съобщи "Капитал".

Компаниите, ангажирани с процедурата, отказват коментари.

При първата процедура за продажба на бизнеса на REWE "офертата" беше за пакета магазини в България и Румъния. Тя започна преди почти година, а ексклузивитет за преговори като купувач получи голям фонд за дялови инвестиции с фокус върху Централна и Източна Европа - базираният в Лондон Mid Europa.

При сегашния опит бизнесът на REWE в България се продава отделно и в пакета влизат само обектите BILLA и PENNY тук - 91 магазина на първата марка, и 49 - на втората. По информация на изданието до крайния срок - 22 март, са подадени две индикативни оферти от български купувачи.

Финансови резултати на "Билла България" или "Пени маркет България" за 2014 г. все още няма. По данни на "Капитал" за 2013 г. първата верига има 497.3 млн. лв. приходи и 11.54 млн. лв. загуба, а втората - 195 млн. лв. приходи и 24.19 млн. лв. загуба. Според източници от сектора за последната година ситуацията не е особено променена, като се изключи това, че "Билла" излиза на печалба, докато "по-малката" компания остава на червено. Оборотът на "Билла" е около 500 млн. лв., а този на "Пени" - малко под 200 млн. лв.

По информация от пазара очакваната цена за подобна сделка се очертава около 360 млн. лева.

От гледна точка на REWE с неговите над 50 млрд. евро оборот напускането на пазар с общ обем малко над 10 млрд. лв. не е нито драматично, нито изненадващо решение. В България доходите са ниски, перспективите са неясни, а признаците на стабилизация - несигурни. В същото време е налице висока конкуренция, посочва вестникът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!