4 пенсионни фонда са предупредили КФН за пазарни манипулации преди 3 месеца

Ще разследваме всички фондове, предупреди Стоян Мавродиев

Нели Чолашка 29 януари 2015 в 16:32 5372 1

Георги Кадиев

Четири пенсионни фонда, които държат 60% от пазара, са написали през октомври миналата година писмо до Комисията за финансов надзор (КФН), както и до Министерството на финансите и Консултативния съвет по финансова сигурност, в което предупреждават за финансови манипулации от страна на останалите фондове (в момента действащи са 9 пенсионни фонда).

Това съобщи в парламентарната бюджетна комисия депутатът от БСП Георги Кадиев и беше потвърдено от шефа на КФН Стоян Мавродиев. 

В писмото се говори за съмнително изменение на стойността на дяловете в някои фондове, уточни Мавродиев. То е подписано от фондовете "Доверие", "Алианц", ING и "ДСК - Доверие".

На въпроса на Кадиев дали действително има такова писмо, той отговори, че въпросните фондове са имали среща с него преди да изпратят писмото и лично той ги е посъветвал да подадат официално сигнал.

КФН е започнала разследване по сигнала, което се води от зам.-председателя Владимир Савов, уточни председателят на комисията.

По думите му заради тежестта на характера на подобни разследвания срокът за приключването им е до 2 години съгласно евродиректива. Не очаквайте от нас да сме вълшебници, коментира Мавродиев.

Йордан Цонев от ДПС пък призова КФН да подаде сигнал за картел в КЗК срещу пенсионните фондове, пуснали писмото.

Мавродиев каза, че проучване на пазарните дялове ще има за всички пенсионни фондове. "Ако има данни за картелиране, лично аз ще сезирам движението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), каза финансистът, предупреди той.

Кадиев попита още дали писмото е обект на проверка от ЕК и има ли КФН информация за собствеността във всички пенсионни фондове.

Мавродиев отрече сигналът да се проверява от ЕК и посъветва червеният депутат лично да попита комисията.

Относно собствеността в пенсионните фондове председателят на КФН каза, че Комисията е стигнала до крайния бенефициент -физическо лице по отношение на собствеността на всяко от дружествата и информацията е публикувана на сайта на КФН.

Кадиев обаче контрира с информацията, че е влязъл в сайта на КФН и там от проверени пет фонда намерил физическо лице само за един.

Пред бюджетната комисия зам.-председателят на КФН Ангел Джалъзов отново обяви, че предлага със закон да бъдат намалени с 40% таксите, които пенсионните фондове събират от осигурените. Така максималната такса ще е 3% (сега е 5%).

КФН предлага и с промени в законите да се засили надзора над фондовете и да се разшири дефиницията за свързани лица.

Джалъзов обяви също, че от 2004 г. КФН мери с нова по-точна методология доходността на фондовете и по тази методика доходността на универсалните пенсионни фондове, където се събират парите ни за втора пенсия, е отрицателна - -0.16%.

Преди седмица на заседание на социалната комисия Даниела Петкова, директор на фонд "Доверие" обяви, че не е вярна информацията, че пенсионните фондове имат отрицателна доходност. По думите й от 2002 г. средната доходност е положителна и е 0.5%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови