Цветелина Бориславова: Няма нов собственик в БАКБ, има само акционерно разместване

Ива Оприкова 10 март 2015 в 15:00 17903 4

Снимка БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

"Новата офшорка, базираната в щата Делауер LBТI Holdings LLC не е нов собственик в Българо-американската кредитна банка. Тя  е част от компанията Gramercy Select Master Fund, която притежава 32.73 % от дяловия капитал на финансовата институция. В този смисъл има само вътрешеногрупово прехвърляне на дялове между акционери в една група и няма промяна на собствеността", заяви за OFFNews.bg председателят на Надзорния съвет на БКАБ Цветелина Бориславова.

Банкерката опроверга напълно информацията, че в банката, която управлява има, нов собственик.

"Има продажба на дялове между акционери в една група. LBTI и Gramercy са от една група, не е ясно кое е наложило акционерното разместване. В банката все още не сме получили официални уведомления от купувача и продавача", уточни банкерката.

Сделката за продажба на дялове между LBТI Holdings LLC и Gramercy е регистрирана в сайта на  инвестиционния посредник "Първа финансова брокерска къща" . Регистрираната на Каймановите острови компания Gramercy Select Master Fund продаде 32,73% от своя дял в капитала на финансовата институция, показват данните на Централния депозитар.

След сделката Gramercy остава с 2,27%, LTBI Holdings LLC с 32.73%, а мажоритарен собственик на БАКБ остава с 61.43 %  компанията "Сиесайеф", която е притежание на Цветелина Бориславова. Банкерката е председател на Надзорния съвет на БАКБ. Цветелина Бориславова влезе в кредитната институция през 2011 г., като купи дела от 49.9% от ирландската банка Allied Irish Banks за символичните 100 хил. евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови