Цветан Василев пред „Форбс“: Политическата мафия срина КТБ

OFFNews 06 октомври 2015 в 15:23 8469 16

Цветан Василев

Снимка Архив

С тази снимка е илюстриран разказът на Цветан Василев във „Форбс“.

Под заглавие „Фалиралата българска КТБ: Разказът на бившия собственик“ авторитетното американско бизнес списание „Форбс“ публикува в броя си от 5 октомври интервю с Цветан Василев. Автор е Франсис Копола, журналистка, специализирана по финансови проблеми. С бившия банкер тя е разговаряла през лятото, но не уточнява къде.

Публикацията започва с версията на Василев за началото на кризата в КТБ.

През юли 2014 г. българската Корпоративна търговска банка (КТБ, в оригинала с английското съкращение Corpbank) бе поставена на колене. Тя беше затворена от Българската национална банка и нейният собственик Цветан Василев избяга от страната.

Медиите съобщиха на времето, че пропадането на банката се е дължало на разпра между Цветан Василев и българския медиен олигарх Делян Пеевски. Такива неща са твърде познати на българите: „Олигарсите се бият и малките хора страдат“, каза един източник.

Но когато аз говорих с Цветан Василев пред август тази година, той ми разказа много различна история:

- Делян Пеевски е просто един от основните инструменти, които българската политическа мафия използва, за да шантажира българския бизнес – видимата част от по-скоро голям айсберг от корупция. Политическата мафия постоянно се опитва да принизи онова, което се случи к КТБ до личен конфликт между г-н Пеевски и мен, което е съвършено невярно. Аз имах конфликт с управляващата страната политическа мафия, която ме шантажираше и заплашваше от много години.

Но защо КТБ се провали, щом това не се дължи на караница с г-н Пеевски? „КТБ падна жертва на алчността на българската политическа мафия, която скрито контролира повечето държавни институции“, каза г-н Василев. И той продължи, разказвайки изключителна история за злонамереността, корупцията и некомпетентността на българските институции.

Историята на г-н Василев започва през април 2014 г., когато изглежда са му поискали безплатно да преведе активи за гангстерския (в оригинала mobster) кръг на ДПС, една от най-влиятелните политически партии в България:

- Казаха ми, че КТБ ще бъде срината, ако не удовлетворя тяхната „молба“. Аз отказах... но сега знам, че разрушаването на КТБ е било планирано месеци преди банката да пропадне. Целта беше да се придобият на ниска цена най-атрактивните активи и аз да бъда елиминиран като човек с влияние в социално-икономическия живот на страната.

Според г-н Василев провалът на банката е започнат преднамерено. Но не чрез слухове, че парите на вложителите не са на сигурно място, както обикновено започват банковите сривове. Не, в България правят нещата по-драматично. Българските медии обвинили собственика на банката, че е замислял убийство:

- Това, което стартира срива на банката, бяха медийните спекулации, подклаждани и насърчавани от българската прокуратура, че аз съм поръчал убийството на Делян Пеевски. Невинни хора бяха арестувани и показани по телевизията като убийци, наети от мен. Същия ден, търсейки доказателства за подготвяно убийство, прокуратурата навлезе в офисите на компании, свързани с мен и конфискува счетоводни документи. Загадъчно, всички големи български ТВ бяха поканени да предават на живо тази акция.

Твърдението, че съм опитал да организирам убийството на г-н Пеевски впоследствие беше отхвърлено в съда, но беше прекалено късно – над 20 на сто от средствата на КТБ бяха изтеглени в налични пари в течение на 4 дни.

„Българската национална банка отказа да подкрепи с ликвидност КТБ, принуждавайки я да затвори врати – пише Франсис Копола. - Управлението на КТБ поиска централната банка да я постави под „специален надзор“, процедура, чрез централната банка временно поема разклатена банка с цел да я оздрави.“

По-нататък „Форбс“ представя критиките на Цветан Василев към БНБ, която според него не се е погрижила да спаси банката му. Следват някои акценти от публикацията:

- След пропадането на на КТБ имаше и друг банков трус, на който отговорът на БНБ беше много различен. ПИБ беше снабдена със средства, за което БНБ потърси и получи разрешение от ЕС. Според г-н Василев този видим двоен стандарт се дължал на „волята на политическата мафия“.

- Василев е нарекъл „престорен“ одита на КТБ, извършен към края на миналата година от Делойт, EY и AFA. Целта според него била да се представи КТБ в лоша светлина, така че „да се изфабрикува извинение за безотговорната политика спрямо нея“. Той обвинява БНБ, че се е договорила с трите консултантски компании „да оценят активите на КТБ по мътна методология, която по-рано не била прилагана нито в България, нито в ЕС.

- По повод твърденията, че е извършил злоупотреби финансистът обяснява: „Прокуратурата изфабрикува това обвинение заедно с централната банка, за да може да ме арестува в случай, че съм в България, или да получи международна заповед за арест, ако съм в чужбина. Тя го използва също, за да блокира моите и на семейството ми сметки.“

- Банкерът припомня и обвиненията, че е изнесъл от централата на КТБ 200 милиона лева в пластмасови торби през уикенда на банковата криза. Онази седмица аз бях в чужбина – казва той – и ви уверявам, че 200 милиона заемат много място и няма да останете незабелязани ако ги носите на гръб насред София. Прокуратурата по-късно промени обвинението на „източване на 200 милиона в продължение на няколко години“.

- Към края на разговора Василев казва за „Форбс“, че предложеният от него „солиден“ оздравителен план бил „отхвърлен по най-унизителен начин от централната банка и от правителството“.

В заключението си авторката на американското списание пише, че вероятно никога няма да знаем истината, но „части от историята на г-н Василев звучат достоверно: българската корупция е легендарна и е публична тайна, че политиката и медиите за контролирани от българската мафия, която не би се поколебала да срине банка, ако й е изгодно.“ Същевременно тя изразява резерви към разказа на Василев: „Съмнявам се дали е чак толкова безупречен, колкото би искал да повярваме“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!