Фирми отново протестират срещу поскъпването на тока

OFFNews 29 юли 2015 в 07:36 2449 0

Фирми отново протестират срещу поскъпването на тока

Над 1000 фирми в 28 града на България ще излязат на протест в 11.00 ч. днес срещу предложеното повишение на цената на тока за бизнеса. Бизнесът е категоричен, че не може и не иска да поеме високия разход от решението на КЕВР за увеличаване на добавките “задължения към обществото” от 1 август.

Представителните четири работодателски организации и двата национални синдиката прогнозират фалити, загуба на конкурентоспособност и на работни места. Вторият национален протест е и за реформи и пътна карта с дългосрочни мерки за решаване на дефицитите в енергетиката.

В столицата протестът ще бъде пред Министерския съвет, откъдето ще тръгне шествие до сградата на КЕВР и оттам до парламента. Вчера премиерът Бойко Борисов каза, че не очаква увеличение на цената на тока. „В България има независим регулатор – КЕВР. Избран е от парламента, от 9 члена ГЕРБ има двама, които смятат, имат методика и дават цените. Направихме много с промяната на Закона на енергетиката, направихме доста неща. Според мен с тези изходни данни не би трябвало да се повиши цената на тока в следствие на по-добрата работа и това, което като съкращение направихме”, обясни премиерът.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че няма законова възможност решението за цените на електроенергия да бъде отложено отново. 

Шефът на енергийния регулатор обоснова мнението си със закона за енергетиката. "В него беше записано, че в ценовия регулаторен период, който приключва на 30-ти юни за цените на електрическата енергия, може да се удължи със срок до 1 месец от датата на изтичане на периода”, обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови