Ферма за норки с газови камери край Стара Загора

OFFNews 01 май 2015 в 17:07 22269 91

Започва строителството на гигантска ферма за норки край Стара Загора в землището на близкото село Маджерито. Инвеститорът ще отглежда по 400 хиляди дребни хищници, ще ги приспива в газова камера и ще изпраща кожите им в Полша, съобщава сайтът "Агро Пловдив".

Екоорганизациите се вдигнаха на бунт и поискаха да се спре това нечовешко действие срещу животните.

"Това е брутално действие срещу животните и дивата природа, която се унищожава с всеки изминал ден", алармираха еколозите в петиция срещу гигантската ферма, под която вече стоят подписите на близо 5000 души.

"Toзи варварски бизнес е срам за всяка, но особено за една европейска страна. В целия цивилизован свят се затварят фермите за животни, а ние тепърва ще отваряме такива. Още по-жалкото е, че дори не можем да организираме собствен завършен процес, а ще слугуваме и вършим черната работа на поляците", негодуват от екоорганизациите.

В момента се изготвят разрешителните за ОВОС на новото предприятие, инвеститор е  „Фармпро“ ЕООД със собственик Ангел Ив. Ангелов. Фирмата е с търговска дейност, а адресът ѝ е при птицекланица „Градус“. Ангел Ангелов участва в Съвета на директорите на няколко старозагорски фирми, сред които и „Бисер Олива“.

Инвеститорите поясняват, че за бизнеса си ще създадат повече от добри условия за отглеждане на норките. Клетките на дребните хищници ще са изработени от неръждаема стомана. Всяка една от тях ще е снабдена със система за събиране на тора – улей, по който чрез водна струя торът ще се отвежда във водоплътна яма. При почистване на ямата, течната водно-торова фракция ще се извозва до градската пречиствателна станция. Възможно е по-нататък тя да се оползотвори в инсталация за производство на биогаз.

На норките ежедневно ще се предлага свежа и специална храна. Нейното количеството за един годишен цикъл ще е 40-42 кг на животно. Храненето на норките ще механизирано и ще се извършва със специализиран трактор. Съставът на храната ще се определя от технолог по храненето, като освен остатъчните животински продукти, към нея ще се добавят зърна, протеини, витамини и минерали, осигуряващи отлично качество на кожата на норките. Норките се нуждаят постоянно от прясна вода за пиене, която ще достига до всяка клетка.

За осигуряване здравето на животните на 6 и 8 седмична възраст ще се извършват ваксинации. При повишаване на температурите през лятото над 30 °С инвеститорът ще осигури охлаждане посредством водна мъгла.

През есенния сезон ще се извършва селекция на родители за следващата година. Експерти ще преценяват здравето на норките, броят на родените през изминалия сезон и качеството на кожата. Животните, които не са избрани за родители през следващия сезон, ще бъдат умъртвени. Това ще се извършва бързо и безболезнено в газова кутия, където животните ще се приспиват. Този метод е разработен съвместно с Датския парламент и отговаря на всички изисквания за хуманно отношение към норките, обяснява инвеститорът. След това ще се отделят кожите от трупчетата, ще се замразяват и ще се изпращат в специален център за обработка на кожата в Полша, за да се избегне увреждането им.

Животинските трупове ще се събират и предават на екарисаж за обезвреждане. В тази връзка е направен извод, че не се очаква значително въздействие върху околната среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!