Управата на БНБ взела 1 млн. лева в годината на фалита на КТБ

Александра Маркарян 17 септември 2015 в 10:00 11123 10

Снимка Сергей Антонов

Управителят Искров и УС на БНБ на пресконференцията на 20 юни 2014 г., когато бе обявено поставянето на КТБ под специален надзор

Управителният съвет на Българската народна банка е получил близо 1 милион лева като възнаграждения и бонуси в годината на фалита на Корпоративна търговска банка.

През 2014 г. (КТБ бе поставена под специален надзор на 20 юни и повече не отвори врати) управителят, подуправителите и останалите членове на УС са получили общо 997 хил. лева, пише в отговор на запитване по Закона за достъп до обществена информация от OFFNews новият управител на БНБ Димитър Радев.

Тези възнаграждения са получени по времето, когато управител на БНБ беше Иван Искров, а УС беше в състав: Иван Искров - управител; Калин Христов - подуправител, управление "Емисионно"; Димитър Костов - подуправител, управления "Банково" и "Фискални услуги"; Цветан Гунев - подуправител, управление "Банков надзор"; Стати Статев; Боряна Пенчева; Лена Русенова (от 13 юни 2014 г.) и Пенка Кратунова (до 12 юни 2014 г.).

Пенка Кратунова (до 12 юни 2014 г.), Иван Искров, Боряна Пенчева (на първия ред от ляво на дясно).
Цветан Гунев, Калин Христов, Стати Статев, Димитър Костов (на втория ред от ляво на дясно).

Снимка: БНБ

Тогава методиката за определяне на възнагражденията на членовете на УС на БНБ е включвала: възнаграждение по договор за управление (за управителя и подуправителите); възнаграждение за участие в УС на БНБ (за всички членове на УС) и допълнително материално стимулиране (за всички членове на УС), когато такова решение е вземано за останалите служители на банката.

В запитването си OFFNews включи и въпроси за индивидуалните брутни и нетни възнаграждения на всеки от членовете на УС на БНБ, включително на управителя, през 2014 г. и през годините на техния мандат.

Димитър Радев отказва тази информация със следния аргумент:

"По своята същност поисканата информация относно размера на възнаграждението на всеки от членовете на УС на БНБ засяга конкретни физически лица (управителя, подуправителите и другите членове на УС на БНБ) и съдържа лични данни.... Предоставянето й би довело до индивидуализиране на съответните лица по признак "икономическа идентичност", поради което и на основание чл. 2, ал. 4 от ЗДОИ, достъп до нея не би могло да Ви бъде предоставен по реда на този закон".

OFFNews отправи запитването си заради дебата, който породи въпроса за пазените в тайна от предишното ръководство заплати в управата на БНБ, на фона на банковата криза, която в крайна сметка доведе до фалита на КТБ, разклати доверието в банковата система и доведе и до масово теглене на спестявания, което засегна силно и Първа инвестиционна банка. С цел да дадем яснота, поискахме официалните данни за заплатите. Запитването ни до управителя Искров, което постъпи официално в БНБ още на 4 декември 2014 година, бе посрещнато с пълно мълчание. Иван Искров не отговори, с което наруши Закона за достъп до обществена информация, който изисква институцията да отговори в 14-дневен срок. На 16 септември 2015 г. това направи наследникът му - Димитър Радев.

В отговора му се уточнява, че след встъпването му в длъжност (15 юли 2015 г.) е променена и методиката за определяне на възнагражденията, което бе оповестено от Централната банка в деня на вземането на решенията - 30 юли.

Възнагражденията бяха обвързани със средните за ръководителите на търговските банки в България, бяха отменени възнагражденията за участие в заседания на УС за управителя и подуправителите, беше въведен лимит за общото възнаграждение на управителя и подуправителите, включително допълнителното материално стимулиране, до размера на средното общо възнаграждение на ръководителите на банките в България. Взе се и решение за публично оповестяване на месечните възнаграждения на членовете на УС на БНБ в годишния отчет и в бюджета на БНБ.

Месечните размери на членовете на УС на БНБ бяха определени в следните размери:

- 15 368 лв. за управителя;

- по 13 173 лв. за подуправителите;

- по 4 391 лв. за другите членове на Управителния съвет.

Днешният УС е в състав:

Димитър Радев - управител;

Калин Христов - подуправител, управление „Емисионно”;

Нина Стоянова - подуправител, управление „Банково” и управление „Фискални услуги”;

Димитър Костов - подуправител, управлениe „Банков надзор”;

Стати Статев;

Боряна Пенчева;

Лена Русенова.

Лена Русенова, Нина Стоянова, Боряна Пенчева (на първия ред от ляво на дясно).
Стати Статев, Калин Христов, Димитър Радев, Димитър Костов (на втория ред от ляво на дясно).

Снимка: БНБ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!