Убеждаваме „Уестингхаус“ да участва с 49% в VII блок на АЕЦ „Козлодуй“

OFFNews 26 март 2015 в 16:19 5812 7

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Убеждаваме американската компания „Уестингхаус“ да поеме 49% от разходите за изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

Искаме проектът „Уестингхаус“ да се яви като стратегически инвеститор, който да участва в проекта за изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ със свеж финансов ресурс и да не излиза от него възможно най-дълго, подчерта Петкова.

Сред основните ни искания е да не се налага държавна гаранция и финансирането да не бъде за сметка на дълга и дефицита на страната ни, подчерта Петкова.

По думите й от „Уестингхаус“ вече са запознати исканията на България и скоро се очаква техния отговор.

Решението за бъде подписано акционерното споразумение с „Уестингхаус“ е взето в последните дни на предишното правителство, но с условието, че то трябва да бъде потвърдено от настоящите управляващи.

Крайният срок за потвърждението е 31 март и дотогава продължаваме разговорите с американската компания.

Помолихме „Уестингхаус“ участието им да е с дял от 49% със съответното финансиране, обясни министърът, като не посочи откъде ще дойде финансирането за дяла на страната ни от 51% в този случай.

Нека да изчакаме и да видим как ще се развият преговорите с „Уестингхаус“, посочи Теменужка Петкова.

Енергийният министър каза още, че вече е проведена първата среща с американския енергиен експерт, чието идване в България беше обявено по време на посещението на американския държавен секретар Джон Кери.

По думите на Петкова срещата с експерта е била опознавателна и не са били дискутирани никакви конкретни теми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews