Търсим супермитничари в почивните дни

Владимир Йончев 24 декември 2013 в 15:23 8518 10

След като 6 месеца не стигнаха на кабинета да избере началници на големите митници, премиерът Пламен Орешарски е решил, че най-подходящото време да намери супермитничари са почивните дни около Коледа и Нова година.

Агенция "Митници" обяви конкурс за Началник на митница” в митниците Бургас, Варна, Видин, Пловдив, Русе, Свиленград, Свищов и Югозападна.

Крайният срок за подаване на документите е 6 януари.

Обявата за конкурса бе качена преди малко в сайта на Агенция "Митници", въпреки че администрацията й е в почивка от 4 дни.

Въпреки че това са вероятно най-атрактивните длъжности в държавата, обявата е забита на необичайно трудно за намиране място. Тя е скромен линк, до който се стига при натискането на други четири линка. За да я прочетете най-напред трябва да натиснете 'Кариери и обучение' в долния край на дългото ляво меню, после 'Кариера' и ако нещо ви подтикне да изчетете дългите правила, в които се описва по принцип как се подбират кадри, в долния им край след няколко екрана можете да намерите трети линк - 'Обявления за конкурси и подбори'. Ако по някаква причина предусещате, че той е бил обновен на Бъдни вечер, можете да го натиснете и ще стигнете до обявата за конкурса.

Управляващаат коалиция е написала такива условията за конкурса, че да се гарантира, че за благите постове могат да кандидатстват митничари, които са били верни на предишната Тройна коалиция. На конкурса могат да се явят само хора, назначавани на ръководни постове преди 2007 г. - т.е. назначени при правителството на Сергей Станишев или при предшестващата го коалиция между ДПС и НДСВ, когато начело на митниците беше Асен Асенов - същият началник, който и при Станишев.

Иска се още кандидатът да е бил 5 години на ръководна длъжност. Така издигналите се при ГЕРБ митничари са пресети и изборът ще е само между назначените на ръководни постове от Сергей Станишев и Асен Асенов.

Външни на системата лица не се допускат на конкурса.

В почивните дни кандидатите трябва да научат дълъг списък от закони и регламенти и да напишат концепция как ще ръководят митницата, за която кандидатстват.

Управляващите са се подсигурили и срещу риска неправилен човек да напише по-добра концепция. Формата на оценяване е "интервю", а обективни критерии за оценка няма.

В предизборните си обещания БСП гарантира, че ще събере в бюджета между половин и един милиард годишно повече приходи в бюджета, които ГЕРБ отклонява към контрабандата и мафията, а Волен Сидеров сметна, че с тези пари средната пенсия ще стане 500 лева.

Справките на министерството на финансите обаче сочат, че приходите от акцизи при новата власт са значително по-малки, отколкото по времето на ГЕРБ. Новият финансов министър Петър Чобанов лежа на пода на белия автобус, за да прокара актуализация в бюджета, която поставя пред митниците далеч по-ниски цели, отколкото заложените в бюджета на Дянков. Дори и занижените приходи обаче не бяха изпълнени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!