Тристранката и кабинетът гласуват актуализацията на Бюджет 2014

OFFNews 01 октомври 2014 в 07:51 2322 0

Лидерите на синдикатите.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и след това правителството ще обсъдят и гласуват предложението от Министерството на финансите промени в държавния бюджет за тази година, който включва и актуализация на бюджета на Здравната каса.

Тристранката ще е от 11 ч. , а заради нейното заседание кабинета по изключение ще заседава следобед - от 16 ч.

Заседанието на НСТС първоначално беше насрочено за понеделник, но синдикатите и работодателите обявиха, че ще го бойкотират, защото не са получили проектозаконите 2 работни дни предварително. 

Министерството на финансите представи в събота проекта на промени в държавния бюджет, а предложението за промени в бюджета на Здравната каса станаха ясни в петък.

Промените в бюджета на касата Здравната каса предвиждат увеличение на разходната част със 100 млн. лв., които ще дойдат от вътрешни резерви.

Актуализацията на държавния бюджет, предложена от служебния финансов министър Румен Порожанов, предвижда вземането на нов държавен дълг в размер на 4,5 млрд. лв.

Дефицитът към края на годината пък ще е 4%, с което държавата ни ще премине лимита от 3% за държавите в Еврозоната и това ще затрудни допълнително влизането ни в зоната.

Служебният кабинет ще гласува тези промени в държавния бюджет и този на касата, но те ще влязат в сила, едва когато ги приеме сформираното след изборите на 5 октомври Народно събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови