Трайчо Трайков: Газовият хъб е задължителен ход за България

OFFNews 24 февруари 2015 в 08:05 5770 1

Трайчо Трайков

Изграждането на газов хъб на българска територия е почти задължителен ход.

Това обяви в интервю за БТА Трайчо Трайков, който беше енергиен министър в първия кабинет на Бойко Борисов.

Той напомни, че Турция е конкурент на България, тъй като разполага с алтернативни доставчици на газ. България от своя страна има газохранилище, сравнително добра инфраструктура и либерализиран пазар.

Според Трайчо Трайков участието на България в Южния газов коридор (свързващ Европа с природния газ от Азербайджан) е задължително, като освен това „има доста забележим тренд на промяна от тръбопроводите като основна инфраструктура на газовия пазар към втечнения природен газ”.

Няма логика една стока да може да стигне до крайния си клиент на цена "х" по сегашните канали на дистрибуция, ти да натовариш тази стока с допълнителни разходи, да стане с 20 процента по-скъпа и да твърдиш, че в това има смисъл, коментира той по повод проекта „Южен поток”.

"Когато България беше част от проекта така или иначе наша задача беше да договорим такива условия, при които за нас щеше да има икономическа полза и това според мен беше възможно до един момент. После, особено при правителството на Пламен Орешарски, нещата бяха изпуснати и - заради начина на преговаряне, последователността на договаряне на клаузи от договорите, заради оскъпяването и редица други фактори в крайна сметка не се виждаше как тази компания, в която България имаше 50 процента участие ("Южен поток България"-б.р.) щеше да печели”, уточни Трайков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови