Трайков: КЗК да следи дали има икривяване на пазара на горивата

OFFNews 15 септември 2015 в 21:59 4521 2

Цените на горивата в България са сред най-високите в Европа, защото тези, които произвеждат и продават, изкарват най-високите производоствени практики. Комисията за защита на конкуренцията обаче трябва да провери дали тези фирми само изкарват, че имат толкова разходи, или това действително е така.

Това заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков пред bTV.

От КЗК могат да правят проверки в компаниите и да налагат глоби до 50 000 лева, посочи Трайков.

Той обаче посочи, че работата на Комисията е затруднена, тъй като трябва да иска разрешение от съда, за да направи проверка в дадена компания, а съдията, от своя страна, трябва да предупреди фирмата, че е дал разрешение за проверка.

КЗК вече е констатирала, че акцизните складове са концентрирани в две компании, чиито имена са задраскани в решенията, защото са търговска тайна. Правителството обаче също може да предприеме мерки срещу големи изкривявания на пазара.

Друг начин за държавата да се намеси е да използва част от държавния резерв за интервенция на пазара. Има възможност и държавата да стане оператор на акцизни стоки, както и да подпише споразумение със съседите на България за доставка на горива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!