Топлофикациите искат по-високи цени за ток и парно от юли

OFFNews 30 април 2015 в 20:30 4426 6

Топлофикационните дружества са внесли в Комисията за енергийно и водно регулиране заявления с искания за по-високи цени на услугите си от 1 юли 2015 г.

С изключение на "Топлофикация Бургас", която предлага цената й да бъде понижена с 2 процента в сравнение с действащата, всички останали дружества искат увеличение. "Топлофикация София" предлага топлата вода от 1 юли да поскъпне със 17,47 процента, за Пловдив исканото увеличение е с над 30 процента.

"Топлофикация Плевен" предлага поскъпване на топлата вода с 15,66 процента, "Далкия Варна" - повишение с 5,46 процента, а "Топлофикация Велико Търново" - с 16,75 процента.

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев коментира, че подадените заявления са изготвени съгласно действащата методика за определяне на цените.

В тях са включени разходите за емисии въглероден диоксид, които преди не са били включвани в цените, както и технологични и други разходи, орязвани през предишни години.

Николаев посочи също, че цените на електрическата енергия са били намалявани на два пъти през предишни периоди, без това да се отрази на цената на топлинната енергия и сега тези разходи също трябва да бъдат компенсирани, откъдето се получава и голямата разлика между сегашните цени и тези, които са поискали дружествата.

"Още има много време до 1 юли и е съвсем друг въпрос какво ще определи КЕВР", подчерта обаче той.
По думите му, миналата година, с изключение на три топлофикации, всички останали дружества в сектора са били на загуба.

"Година след година по-малки топлофикации спират да работят, защото не могат да издържат на пазара при определяните от регулатора цени", коментира Илия Николаев, цитиран от БТА.
Той добави, че целта на никое дружество не е самоцелно да увеличава цените си, но трябва и да се покрият съществуващите разходи.

От 1 април цената на парното бе намалена с между 6 и 13 процента за различните топлофикационни дружества. За София намалението бе с 10%. Понижението на цените стана възможно след предложението на "Булгаргаз" да се намали цената на газа с 13%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews