Токът ще поскъпва, намекна депутат от БСП, виновен – ЕРП-тата

OFFNews 12 април 2014 в 15:49 4096 8

Явор Куюмджиев

Цената на електроенергията е невъзможно да бъде намалена, а задържането й на настоящото равнище би било трудно. Това заяви на предизборна обиколка в Шумен народният представител от Коалиция за България Явор Куюмджиев, цитиран от БГНЕС. Позицията на управляващата партия идва броени месеци след поредното намаляване на цената на тока (от 1 януари) - само за миналата година цената бе понижена на три пъти: веднъж от предишните управляващи от ГЕРБ и два пъти от настоящата власт.

„Цената на тока е много интересен въпрос, който пак трябва да бъде решаван в пълно съответствие със законите. А те казват, че единственият орган, който може да определя цената е ДКЕВР. Моето лично мнение е, че намаляване оттук нататък е невъзможно, а задържане на цената на тока е много трудно”, каза Куюмджиев, който е зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика. Той добави, че една от причините за положението е огромната сума, която трите електроразпределителни предприятия дължат на НЕК.

„Това, което те наричат прихващане, всъщност е задържане на парите на всички нас. Какво направиха - прибират парите от всички нас за ток за цял месец, след което трябва да платят на НЕК, който им го е доставил. Те казват „няма да го платим”. Тези пари обаче не са на НЕК, тези пари НЕК ги дължи на централите, те ги дължат на въглищните централи и на миньорите. Както си задържаха днес около 350 милиона, така в крайна сметка утре или след два месеца миньорът ще спре да работи, защото няма пари. По този начин те, не само че нарушиха законите, правилата, те застрашиха националната сигурност и според мен поведението им е безотговорно. За да могат да бъдат решени тези проблеми, трябва ДКЕВР да се намеси с пълната сила на закона да ги принуди да го спазват”, каза Куюмджиев.
Депутатът пропусна да спомене основанията на ЕРП-тата за въпросното прихващане на пари, а те са задълженията на самата НЕК към тях заради събирани в продължение на година, а впоследствие отменени от Върховния административен съд такси, свързани с възобновяемата енергия.

Според Куюмджиев, отнемането на лицензите на трите ЕРП-та не е опасно и процедурата е разписана в закона.

„Никой не говори за национализация, отнемане на права, имоти, капитали, а само и единствено за спазване на законите. Ако някой има проблеми с това, че ДКЕВР не е приложила правилно закона, има път, по който може да се жалва”, добави той, като подчерта, че ЕРП-тата в момента показват, че не желаят да се държат в България, като в нормална европейска страна.

Заради действията на ДКЕВР, която започна процедура по отнемане на лицензите, която е в пълен синхрон с позицията на правителството, Еврокомисията заплаши България с нова наказателна процедура в енергетиката. Една от причините е, че по закон енергийният регулатор трябва да е независим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови