Терзиева подписала разрешение за строеж на „Южен поток“ в „Паша дере“

OFFNews 06 август 2014 в 14:13 12391 22

Десислава Терзиева

Бившият вече регионален министър Десислава Терзиева е подписала разрешение за строеж на „Южен поток“ в България.

Това става ясно от сайта на Министерството на регионалното развитие. Разрешението (№ РС-49 от 31.07.2014 г.) е обнародвано на 5 август.

С него „Южен поток България“ – АД получава право за строеж на „Преносен газопровод „Южен поток“, подобект "Приемен терминал "Паша дере" и компресорна станция "Варна", както и път към приемния терминал и станцията в горска територия.

Разрешението за строеж е подписано от бившия министър на регионалното развитие, като се позволява и предварително изпълнение на проекта.

В мотивите на документа е записано, че като се има предвид достигнатия етап на развитие на проекта и следващите стъпки, които трябва да се предприемат, липсата на разпореждане за предварително изпълнение ще забави инвестиционния процес, което пък ще забави съществено както реализацията на проекта, така и заложените от България цели в национален и европейски мащаб.

Предварителното изпълнение може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 3-дневен
срок от обнародването му в „Държавен вестник“ чрез МРР. Разрешението за строеж може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от обнародването му в „Държавен вестник“ чрез МРР.

Миналата седмица стана ясно, че Министерството на земеделието и храните е продало стотици декари земя във варненския квартал „Аспарухово“ на „Южен поток“.

Сделката е от 22 юли. Консорциумът, който трябва да строи „Южен поток“ е получил близо 360 декара земя за близо 13,2 млн. лева.

В същия ден е поискано и разрешението за строеж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!