Телеграф: Барозу спира "Южен поток" заради руските агенти в България

OFFNews 08 април 2014 в 19:00 12690 29

Снимка Снимка: Архив

Европейският съюз се готви да замрази плановете за струващия 50 милиарда щатски долара международен проект "Южен поток" като първа сериозна санкция срещу руската окупация на Крим, пише британският вестник "Телеграф".

Всекидневникът се позовава на изтекла информация от срещата на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу с български политици - Барозу е предупредил България да не застава на пътя на ЕС по отношение на новата позиция за газопровода "Южен поток" и да не нарушава единната позиция на Съюза относно Украйна.

Публикацията на "Телеграф" съобщава дословно: "Г-н Барозу каза, че "в България има руски агенти" в лицето на хора от управляващата социалистическа партия, които се опитват да сключат двустранно споразумение с Кремъл".

Досега Брюксел бе скептичен за статута на проекта "Южен поток", който включва в себе си солидни договори с руски компании за пренос на газ, близки до президента Владимир Путин.

Официалната позиция на ЕС е, че идеята за газопровода е все още действаща. Преди седмица немският концерн "Сименс" дори подписа договор с руската "Газпром" за предоставяне на системи за контрол по "Южен поток", без да повдига въпроса за Крим.

Последвалата среща между главния директор на "Сименс" и руския президент предизвика политическа буря в Германия. Още преди анексирането на Крим германският канцлер Ангела Меркел и други международни лидери отправиха предупреждения към Путин, че ще има болезнени последици за Русия, ако натискът над Украйна продължи.

Междувременно тази сутрин заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айлов заяви, че няма информация за подобна промяна в стратегията на ЕС, предаде агенция "Фокус".

"След като се появиха тези съобщения за замразяване на проекта, говорителката на комисар Йотингер каза, че няма такова нещо, и разговорите продължават между ЕК, в лицето на Йотингер и неговия екип, и Русия. Комисар Йотингер обсъжда с Русия три проблема - за разделяне на доставчика от оператора, за тарифите и за допуска на трета страна. По последния въпрос България е представила протокол от 31 октомври, в който "Газпром" дава съгласие на територията на Европа да има допуск на трети страни", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!