"Съмнявам се в достоверността на доклада на БНБ за КТБ"

OFFNews 26 октомври 2014 в 12:08 13753 6

Бойко Борисов

"Твърдо се съмнявам в достоверността на доклада на БНБ за КТБ".

Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в парламента след след срещата с лидера на БСП Михаил Миков.

Преди дни - на 22 октомври, БНБ оповести данни от одитния доклад на Корпоративна търговска банка, в който се твърди, че в банката има дупка от 4 млрд. лв.

Позицията на лидера на ГЕРБ прилича на тази на отстранените изпълнителни директори на КТБ, които написаха отворено писмо, в което се казва следното:

"След като БНБ държа в кома КТБ АД в продължение на четири месеца, вчера представи на българската общественост безотговорен пасквил, а не професионален одиторски анализ".

„Това не е възможно и тук Орешарски (бившият премиер Пламен Орешарски) и Чобанов (бившият финансов министър Петър Чобанов) не трябва да бягат от отговорност.

Те допуснаха това да се случи и да се нанесе този удар на банката. Не помните ли, че „Виктория” беше купена и всички писахте, че я купува ТБ, която е в отлично състояние. Тези хора трябва да понесат съдебна отговорност – управителя, подуправителя”, обяви Борисов.

Според борисов България има най-добрия банков закон и обясни, че когато е изготвян е направен така, че само Европейската централна банка да може да се меси в БНБ и подчерта, че политиците нямат дори право да дават съвети на БНБ.

Според Борисов съмненията в доклада произтичат и от това, че толкова време банката не е била оздравена.

„Тя можеше да се оздрави веднага. Влиза държавата, маха лошото, остава доброто, банката работи, обезпечените кредити се плащат. През това време се арестуват хората, които са нанесли щетата за лошите кредити. С половин-един милиард щяхме да минем, той го има от фонда на другите банки и щяхме да сме забравили”, смята лидерът на най-голямата партия в бъдещия парламент.

На въпрос дали ще се осигури държавна гаранция за изплащането на депозитите в банката Борисов каза, че ще отговори, ако стане премиер. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови