"Стив Ханке не е прав - няма да се сринем, ако влезем в еврозоната"

ОFFNews 12 май 2015 в 18:45 2466 7

Божидар Лукарски.
Божидар Лукарски.

"Мненията на Стив Ханке са важни, но ние имаме правила и за България има конкретика", заяви Божидар Лукарски пред bTV, като поясни, че проф. Ханке не е прав в твърдението си, че ще бъде катастрофа за страната ни да влезе в еврозоната.

"В конкретния случай не ще се съглася с него. Валутният борд е по-дисциплиниращ от Еврозоната. От друга страна, при нас ситуацията е по-различна", каза министърът на икономиката.

Според него левът така или иначе е обвързан с еврото, което значи, че ако сменим валутата, българите няма да загубят от парите си.

Той изтъкна, че влизането ни в еврозоната ще отвори възможност на родните банки да получават финансиране от Европейската централна банка.

"Самата разлика от валутните курсове, макар и малки, на година са повече от милиард – при положение че тези комисионни ще отпаднат, е облекчение за бизнеса", каза Лукарски.

Лукарски се похвали, че критериите за кандидатстване на малки и средни фирми за пари по европрограмата „Конкурентоспособност” са прозрачни и еластични, а всякаква възможност за комисионни в Министерството на икономиката е премахната.

За споразумението за Трансантлатическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) със САЩ Лукарски отбеляза, че основният проблем при него е липсата на достатъчно прозрачност, което води до спекулации и "разкази по картинки".

Министърът заяви, че КТ "Подкрепа" е готова да започне ефективна стачка, ако до 22 май площадката в Иганово не бъде пусната за работа. Той обаче не се нае да отговори дали случилото се там е саботаж, като остави това на следствието. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови