"Стандард енд пуърс" намали кредитния рейтинг и на "УниКредит Булбанк"

OFFNews 16 декември 2014 в 18:14 11336 1

Снимка Michael Nagle/Bloomberg

Една от най-големите агенции за кредитен рейтинг Standard & Poor's намали дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на българската "УниКредит Булбанк" от "ВВВ-/А-3" на "ВВ+/A-3" със стабилна перспектива.

Намаляването на рейтинга на "УниКредит Булбанк" следва намаляването на кредитния рейтинг на България от 12 декември 2014 г. на 'BB+/B' заради рисковете, породени от оказаната подкрепа за банки в България. Така рейтингите на банката и на държавата се изравняват.

"Понижаването на кредитния рейтинг на България отразява виждането ни, че подкрепата за изпаднали в затруднения банки увеличава консолидирания държавен дълг на България. Прогнозираме слаб реален и номинален икономически растеж от 2014 до 2016 г., който ще отправи предизвикателство към фискалната консолидация и качеството на активите. Нещо повече, сегашното коалиционно правителство е изправено пред трудни избори заради усилията си да балансира между фискалната предпазливост и мерките за намаляване на безработицата на фона на по-слабите икономически перспективи.

Считаме "УниКредит Булбанк" за стратегически важен филиал на "УниКредит Банк Австрия" - дъщерно дружество на базираната в Италия "УниКредит". Според методологията ни за рейтинг и при отсъствие на ограничения по отношение на рейтинга на държавата, бихме могли да дадем с три степени по-висок рейтинг на банката", се казва в прессъобщението на Standard & Poor’s.

"Стабилната перспектива на "УниКредит Булбанк" отразява очакването, че финансовият профил на банката ще остане без промяна през следващите две години. Считаме, че ако натискът върху качеството на активите няма да се отрази на способността на банката да генерира капитал и печалба, пишат още от "Стандард енд пуърс".

Преди дни "Стандард енд пуърс" намали и кредитния рейтинг на София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови