Спор в парламента сменено ли е "в крачка" решението за КТБ

Нели Чолашка 31 октомври 2014 в 10:48 4604 2

Текстът от проекторешението за спасяването на КТБ се е променил спрямо гласувания преди два дни от временната комисия по бюджет и финанси и БНБ вече трябва да "предложи" действия за оздравяване, а не да "предприеме", което предполагаше задължение да го направи.

Това обяви Румен Гечев от БСП по време на дебатите в парламента за казуса КТБ.

Ето и двата варианта на текста:

3. Народното събрание, в срок до 6 ноември 2014 г., да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат Българската народна банка да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина.

и

3. Народното събрание, в срок до 6 ноември 2014 г., да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат Българската народна банка да предложи действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина, като отчита макроикономическия ефект и ефекта върху държавния бюджет.

Правилно е променен текста, защото по Конституция Народното събрание не може да вменява задължения на БНБ, коментира Гечев.

Текстът е променен по предложение на Ивайло Калфин от АБВ и това беше решено от комисията, обяви Менда Стоянова от ГЕРБ, председател на бюджетната комисия.

"Може да проверите в протокола и стенограмата какво е записано - текстовете с направените предложения и промени от народните представители. Ако Румен Гечев, който е присъствал на тази комисия, нещо има тапи в ушите и проблеми с паметта, вие поне не се хващайте на това", обърна се Стоянова към депутатите в залата.

Калфин потвърди думите й: "Предложих точно тези промени в т. 3., направих го по време на заседанието на комисията на микрофон, преди гласуването на текста. Аз не съм изненадан от този вариант, който получаваме в пленарна зала".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!