Спасяват "Виктория", банката отваря на 12 декември

Offnews 19 ноември 2014 в 16:46 4591 0

Търговска банка "Виктория" ще бъде спасена. Тя ще осигури пълен достъп на вложителите си до средствата им от 12 декември 2014.

Това съобщи пресцентърът на БНБ, позовавайки се на решение на Управителния съвет на БНБ от днес, 19 ноември. С него УС дава задължителни предписания на квесторите да създадат необходимата организация за работа така, че на 12 декември да започне обслужване без ограничения на вложителите.

ТБ "Виктория", собственост на КТБ, бе поставена под специален надзор на 22 юни заради опасност от неплатежоспособност.

И в момента банката не разполага с ликвидни средства, но те ще бъдат осигурени чрез продажба на обособена част от кредитния портфейл на банката, съгласно решение на УС на БНБ от 16 септември 2014 г. Кредитният й портфейл беше разделен на пет групи по видове продукти. До крайния срок за подаване на оферти - 14 ноември - предложения са постъпили от седем банки.

След сравнителен анализ на представените оферти, извършен от „Ърнст и Янг България“ ЕООД, като най-добри за ТБ “Виктория“ ЕАД са посочени офертите на Токуда банк за „малък бизнес“ и „потребителски кредити с ипотека“, на СЖ Експресбанк за „ипотечни кредити“ и на ЦКБ за „потребителски кредити и кредитни карти“. Тези оферти покриват почти 100 % от балансовата стойност на съответните кредитни портфейли. За портфейла от „големи и средни корпоративни клиенти” постъпи само една оферта, при това не за всички кредити, уточняват от БНБ.

Целесъобразно е да се пристъпи към продажба на посочените видове кредитни портфейли, без този на големите и средни корпоративни клиенти, като сделката може да приключи за около три седмици, пишат още от централната банка и прогнозират, че в резултат може да се очаква осигуряване на ликвидни средства общо в размер на около 180 млн. лева, които ще са достатъчни за пълно изплащане на задълженията по влогове (гарантирани и негарантирани), които са общо в размер на 160 млн. лв.

Ето конкретните решения на УС на БНБ от днес, 19 ноември:

• Дава задължително предписание на квесторите да пристъпят към продажба на кредитните портфейли за „малък бизнес“, „потребителски кредити с ипотека“, „ипотечни кредити“ и „потребителски кредити и кредитни карти“ на банките, чиито оферти са посочени като най-добри за продавача след сравнителен анализ на представените оферти извършен от „Ърнст и Янг България“ ЕООД, като до 10.12.2014 г. да бъде извършено плащане от банките купувачи по сметките на ТБ „Виктория” ЕАД в БНБ. Портфейлът от „големи и средни корпоративни клиенти“ да не се продава.

• Дава задължително предписание на квесторите да създадат необходимата организация, така че на 12.12.2014 г. да може да започне обслужване на вложителите в ТБ „Виктория“ ЕАД за сметка на постъпилите в БНБ средства от продажбата на кредитните портфейли.

• С цел изпълнение на посочените задължителни предписания, удължава до 22.12.2014 г. включително срока, за който ТБ „Виктория” ЕАД е поставена под специален надзор.

• Удължава до 22.12.2014 г. включително срока, за който е спряно изпълнението на задълженията на ТБ „Виктория“ ЕАД, наложено с Решение № 76 от 22.06.2014 г. на УС на БНБ и Решене № 115 на УС на БНБ от 16.09.2014 г., с изключение изпълнението на задълженията към вложители на банката, които започват да се изпълняват, считано от 12.12.2014 г.

• Удължава до 11.12.2014 г. включително наложената с Решение № 76 от 22.06.2014 г. на УС на БНБ и Решене № 115 на УС на БНБ от 16.09.2014 г. забрана ТБ „Виктория“ ЕАД да извършва всички дейности, съгласно лиценза си. Считано от 12.12.2014 г., ТБ „Виктория“ ЕАД ще може да извършва всички дейности съгласно лиценза си за извършване на банкова дейност.

• Считано от датата на настоящето решение, отменя наложеното с Решение № 76 от 22.06.2014 г. на УС на БНБ и Решене № 115 на УС на БНБ от 16.09.2014 г. лишаване от право на глас в Общото събрание на банката на „Корпоративна търговска банка“ АД, притежаваща 100 % от капитала на ТБ „Виктория“ ЕАД.

• На основание чл. 107, ал. 3 от Закона за кредитните институции (ЗКИ) дава на квесторите на ТБ „Виктория“ ЕАД задължително предписание в срок до 12.12.2014 г. да организират провеждане на Общо събрание на акционерите на банката, на което да бъдат приети решения за: изменение на устава на банката с цел по-ефективно и икономично управление чрез преминаване от двустепенна към едностепенна система за управление; избор на Съвет на директорите на банката и освобождаване от длъжност на досегашните членове на Управителния и Надзорния съвет; избор на регистрирано одиторско предприятие, което да извърши проверка и заверка на финансовите отчети на банката за 2014 г.

• До вписване в Търговския регистър на освобождаването от длъжност на членовете на Надзорния и Управителния съвет на ТБ „Виктория“ ЕАД и избирането на членове на Съвета на директорите й, съгласно решенията на Общото събрание на акционерите, което ще бъде свикано съгласно настоящото решение, да продължи отстраняването от длъжност на членовете на Надзорния и Управителния съвет на ТБ „Виктория“ ЕАД, наложено с Решение № 76 от 22.06.2014 г. на УС на БНБ и Решене № 115 на УС на БНБ от 16.09.2014 г., и да продължат да упражняват правомощията си квесторите на ТБ „Виктория“ ЕАД Христина Стамова и Божидар Аршинков.

Считано от 12.12.2014 г., ТБ „Виктория“ ЕАД ще може да възобнови изпълнението на задълженията си към своите вложители, като от същата дата ще отпаднат и наложените й ограничения за извършване на банкова дейност. По този начин от събраните чрез частична продажба на кредитния портфейл ликвидни средства, най-напред ще получат изцяло средствата си вложителите на банката, независимо дали влоговете им са гарантирани или не. Изпълнението на задълженията към други кредитори (банката-майка КТБ) следва да бъде възстановено след 22.12.2014 г., когато изтича максимално разрешеният срок на специалния надзор. Активите на банката са достатъчни за покриване на задълженията й, поради което след изтичане на срока на специалния надзор на 22.12.2014 г., тя би следвало да възобнови дейността си. В случай че след посочената дата банката не изпълнява свои изискуеми задължения или нейните финансови и регулаторни отчети покажат отклонение от нормативните изисквания, към нея ще бъдат приложени съответните предвидени в ЗКИ мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови