Спада износът ни за трети страни, расте експортът към държави от ЕС

OFFNews 12 октомври 2015 в 15:15 2584 0

Снимка Архив

Спад в общия износ на България се наблюдава през август, съобщи НСИ. 

Понижението се наблюдава за първи път от 9 месеца насам и се дължи на срива на износа за страните извън Европейския съюз, който се наблюдава в момента. Това е едва третият случай за тази година, но е първи двуцифрен за повече от година насам, като достига 12.8 процента на годишна база, пише Инвестор бг.

През август обемът на изнесените зад граница към трети страни стоки е на стойност 1.31 млрд. лева, а общата му стойност от началото на годината достига 11.03 млрд. лева, което е с 5.3 % повече спрямо същия период на 2014 г.

За сметка на това износът на страната ни към страните членки на ЕС е в период на растеж, след настъпилия спад на продажбите за Европа, породен от проблемите на Гърция и Германия по-рано през годината. През август за ЕС са изнесени стоки на стойност 2.458 млрд. лева, достигайки общ обем от 19.23 млрд. лева на годишна база. Това е с 9.7 процента повече спрямо предходната година.

Общият внос на страната също бележи спад за първи път от януари насам. Основната причина за понижението е свиването на търсенето на стоки от т.нар. трети страни, което пада за четвърти път тази година, а понижение на вноса от ЕС се наблюдава за едва втори път тази година.

Вносът от трети страни се смъква с цели 21 процента на годишна база и отбелязва четвърти спад за годината. Обемът на импортираните стоки е 1.45 млрд. лева, а от началото на 2015 г. възлиза на 12,5 млрд. лева

Внесените стоки от Европа намаляват с 4.2 процента на годишна база, като това е първо понижение от януари насам. Общата стойност на внесените от страните членки на ЕС стоки през годината е 21.56 млрд. лева, а за месец август в частност се равнява на 2.36 млрд. лева.

Август е първият месец от повече от 4 години насам, през който регистрираме положителен търговски баланс с държавите от ЕС на месечна основа. Сега той е в размер на 96,4 млн. лева при 32 млн. лева през май 2011 г.

Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, Русия, Сингапур, САЩ и Македония, които формират 54,9% от износа за трети страни, а най-голям стойностен обем имат стоките внесени от Русия, Турция, Китай и Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови