София със завод за отпадъците си от днес

OFFNews 14 септември 2015 в 07:14 4679 2

София има официално завод за боклука си от днес. Заводът за механично-биологично третиране на отпадъците ще бъде открит на площадка „Садината” в с. Яна от кмета Йорданка Фандъкова и премиера Бойко Борисов.

На откриването ще бъдат и еврокомисарят ни Кристалина Георгиева, ръководителят на ГД „Околна среда“ на ЕК Джордж Кремлис, вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка г-н Ласло Бараняй и др. 

84 на сто от стойността на проекта е безвъзмездна, такса смет няма да се вдига, обясни Фандъкова. 

Заводът ще обработва по 410 000 тона отпадъци годишно, от тях ще се произвеждат гориво, рециклируеми материали и компост.

Строителството на завода се финансира от Оперативна програма “Околна среда”. Той е част от мащабния проект за управление на отпадъците, който включва и компостиращи инсталации за преработка на зелени и хранителни отпадъци и депо.

Общината подготвя проект за инсталация за оползотворяване на горивото от завода в “Топлофикация София”. Тя ще намали с над 10% нужното количество природен газ, което трябва да свали и цената на парното в столицата. Така 30% от столичани ще се топлят с гориво от боклук през зимата, а през лятото то ще осигурява топла вода на живеещите в центъра. До средата на следващата година общината ще подаде апликационна форма за финансиране по ОП “Околна среда”. Проектът е за 135 млн. евро без ДДС.

Целият проект за управление на отпадъците струва 345 млн. лв.

Проектът беше започнат през 2007 г., а на първото заседание на правителството "Борисов" през 2009 г. се осигури държавното съфинансиране по проекта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови