Софийска фирма купила половината земя на Тополовград

OFFNews 21 май 2015 в 09:28 7914 7

Снимка btvnovinite.bg

Половината от земеделската площ на Тополовград е продадена на търг на частна фирма. 18 хиляди декара е купила столична фирма за 2,5 милиона лева или 175 лева на декар при пазарна цена около 400 лева, показва разследване на бТВ.

Според местни земеделци те не са имали възможност да участват в търга, а сделката е неизгодна и със силно занижени цени. Досега хората обработвали земята срещу наем от около 10 лева на декар, а сега фирмата собственик им искала 3-4 пъти по-високи цени.

Фирмата, която купува земята, е „Акрес”. Справка в Търговския регистър показва, че е ООД с едноличен собственик на капитала Милена Лукова. Капиталът е 1000 лв. Основана е в годината, когато се взема решението за продажба на земята. Намира се на адрес на апартамент в София. Опитите на bTV да се свърже с неин представител бяха неуспешни.

Поредната крупна продажба на общинска земя влиза в общата тенденция, която допринася за увеличаване на диспропорцията в разпределянето на субсидиите в земеделието. Статистика от преди 4 години показва, че 2,4% от фермерите получават 84% от субсидиите, което е 2-3 пъти по-голямо неравенство от останалите държави в ЕС. Страната ни неколкократно е получавала препоръки от Брюксел парите да достигат до дребния стопанин.

Янко Янков обработва 4000 декара земя в землището на тополовградското село Синапово. Част от земята, за която се грижи, е общинска и земеделецът плаща на местните власти символичен наем от 10 лева за декар.

„Общинската земя, която обработваме, разбрахме, че са я продали на фирма "Акрес" със седалище в София. Без да ни предупредят и на много ниска цена. Ако я бяха предложили на нас, цената може би щеше да е двойно по-голяма отколкото са взели общината”, обясни Янко Янков.

Той би дал 400 лева за декар от тази земя, но общината я продала на софийската фирма „Акрес" за 175 лева на декар. Община Тополовгард поставила условие да се купят заедно, в пакет, внушителните 1906 парцела или почти 18 000 декара в землищата на почти 20 села. Явила се само спечелилата фирма.

„Местните фирми не могат да си позволят, просто не разполагат с тези суми. Те са над 2000 парцелчета. Всеки можеше да участва”, заяви общинският съветник Елко Карачолов.

Така частната фирма, без конкуренция в търга, придобива над 17 000 декара земя срещу едва 2,6 милиона лева. „Един път местните производители не могат да участват, втори път е изключително занижена стойността на земята. Реална тръжна цена 175 лева на декар”, обясни друг общински съветник Кера Спирова.

След сделката местните земеделци стават зависими от софийската фирма. „Те научиха, когато земята беше продадена и всеки тогава скочи: „Защо не бяхме предупредени”. Като имаме договори, не бяхме ли ние първите хора, които трябва да научим, да играем за земята, която обработваме”, попита общинският съветник и земеделец Петко Костов. 

„Ако общината беше решила да продаде земята на мен, на другия колега арендатор, на третия -хората създават работни места, а тая фирма не създава работни места, тя купува земята, изнудва нас. Ако аз съм зависим от тях, мога да открия още две работни места, но няма да ги открия, като ми вдигат толкова наемите, аз де факто съм зависим от тези фирми”, коментира Янко Янков.

Кметът на Тополовград разказва, че продал земята с добри намерения. С парите искал да построи предприятия. „Защото трябва да се създадат трайни работни места. Самата община ще построи на първо време две предприятия. Едното мандра, другото да бъде консервна фабрика”, обясни Божин Божинов.

„Тези средства, реализирани след продажбата на земя, не могат да бъдат инвестирани в изграждането на предприятия. Законът за публичните финанси е категоричен за какво могат да бъдат изразходвани”, категирична е Спирова.

„Най-лошото беше, че земеделски производители, които обработват общинска земя, не бяха предупредени, че се продава земята”, обясни Петко Костов.

„Аз не съм съгласен с господина, защото ние в продължение на година разяснявахме и в местната преса и на Общински съвет разгласявахме, че земята ще се продава. То беше на страницата на общината, участвахме в интервюта. Ако се бяха обадили, нямаше да е така”, отговори кметът.

„Аз съм общински съветник и хората са ни избрали да управляваме тази община, но явно някои хора са решили да я продават, не да я управляват. Земята беше продадена неизгодно за цялата община и за хората. Доколкото знам, сумата от продажбата на земята е около 2,5 милиона лева. Тези пари можеше да се вземат от наеми и от ренти за 2-3 години”, каза още Елко Карачолов.

Около и над 100 лева на декар са годишните субсидии, които земеделците могат да получат, ако обработват тази земя. Фирмите, които завладяват земите на цели общини, искат до половината от субсидиите, без да работят земята. Само за наем.

Земеделците разказват, че парите от позамрялата спекулация със строителството по морето масово се насочват към земеделието.

„Ямбол, Хасково, тука всичко е купено от фирми, те само отдават под наем - не са земеделци. Тая земя, която са я купили сега, за около 3-4 години ще си я платят. Максимум 5, но даже са много”, твърди Янко Янков.

Зависими от големи фирми, местните земеделци разказват, че са все по-малко склонни да инвестират в техника и да разкриват нови работни места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови