Смениха Надзорния съвет на Българска банка за развитие

OFFNews 30 септември 2014 в 16:24 9879 3

Надзорният съвет на Българска банка за развитие бе сменен на проведеното днес Общо събрание на банката, съобщи Министерството на финансите.

Новите членове са Димитър Димитров, Кирил Ананиев и Атанас Кацарчев.

Те заменят проф. Николай Неновски, Деница Кирова и Емил Караниколов.

Промените ще влязат в сила след вписването им в Търговския регистър.

Кирил Ананиев бе зам.-министър на финансите в три последователни правителства в периода 1998-2009 г. - на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. Работи в Министерството на финансите през 1980 г., след като завършва специалност „Финанси и кредит” в УНСС. Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи”. В периода юли 1998 - декември 1999 е член на Съвета на директорите на "Нефтохим". Член е на Надзорния съвет на ДСК от септември 2001 г., на УС на НЗОК в периода 1999-2002 г. и председател на Управителния съвет на Касата от 2002 до 2005 г. Ананиев е бил член и на Надзорния съвет на "Булгартабак холдинг" до декември 2005 г. и на Съвета на директорите на "Булгаргаз". До септември 2009 г. е член на Надзорния съвет на Насърчителна банка/Българска банка за развитие. Бил е секретар по финансова политика в администрацията на президента на Република България (2009-2011 г.) и съветник към политическия кабинет на Пламен Орешарски (2013-2014 г.).

Атанас Кацарчев е съветник на финансовия министър в служебния кабинет. Той е бивш зам.-министър с ресор "Данъчна администрация". Роден е през 1966 г. Завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия с магистърска степен. Специализирал е данъчно облагане на неправителствени организации във Вашингтон и европейска фискална система и данъчна администрация в Мадрид. През 1994 г. става управител в пернишкия териториален кадастър. След това работи като експерт и шеф в отдела "Имуществени данъци и такси" във финансовото министерство.

Димитър Димитров е бил е изпълнителен директор на ОББ, заместник-министър на икономическото развитие, подуправител на БНБ, изпълнителен директор на БКК и други. От 2001 до 2011 година е член на Управителния съвет на „Насърчителна банка" АД/„Българска банка за развитие" АД.

"ББР АД функционира в икономически и финансови условия, които налагат управлението на публичните средства на единствената държавна банка в страната да се осъществява все по-прозрачно и ефективно. В този контекст ББР АД трябва да затвърди ролята си на източник на стратегически идеи, на базата на практиката, опита и знанията при изготвяне и провеждане на държавната политика за насърчаване на малките и средните предприятия, адекватно на нуждите на пазара, без да се нарушава конкуренцията и в сътрудничество с останалите кредитни институции. Припомняме, че министърът на финансите упражнява правата на държавата в капитала на Българската банка за развитие (с акционерен дял 99,99% от капитала на Банката)", се казва в прессъобщението на МФ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!