Служебният кабинет сменя ръководството на ДКЕВР

Offnews 27 август 2014 в 14:10 1708 0

Боян Боев

Служебното правителство е поискало оставката на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев.

На Лиляна Младенова и Еленко Божков, който са членове на комисията, също са поискани оставките.

Според служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов всички решения и предложения, които излизат от комисията, са неработещи. „Комисията трябва да работи при пълна прозрачност и да взема решения в интерес на българските граждани“, заяви министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Той бе категоричен, че в ДКЕВР трябва да бъдат назначени експерти, за да се гарантира, че за в бъдеще няма се да взимат незаконосъобразни решения. 

По думите му регулаторът не се сменя от Министерство на икономиката и енергетиката, а от целия Министерски съвет.

Министърът заяви, че има хора в енергетиката, на които трябва да им бъде забранено да се връщат в този сектор 10 години.

От министерството на икономиката съобщиха, че на 4 април 2014 г. еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер е информирал тогавашния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не упражнява правомощията си безпристрастно. В писмото Йотингер подчертава, че не са изпълнени препоръките на Европейската комисия, които бяха дадени при предходния служебен кабинет. „Назначението на председателя на ДКЕВР направо от БЕХ не допринася за изграждането на доверие в независимостта и безпристрастността на регулатора“, се казва още в писмото на еврокомисаря от 4 април тази година. 

Служебният премиер Георги Близнашки определи ситуацията в Национална електрическа компания (НЕК) като тежка.

Задълженията на компанията до момента възлизат на близо 4 млрд. лв.

Близнашки обясни, че трябва да бъде разработен нов ценови модел с плавно повишение на цените от обществения доставчик.

"ДКЕВР е длъжник на обществото, направиха се твърде много грешки", констатира той.

Той увери, че всичко ще бъде разисквано в Енергийния борд, като въпросът е как да се минимизират загубите и каква цена ще плати обществото.

Вицепремиерът Екатерина Захариева, която ще бъде председател на консултативния орган, напомни, че създаването на Енергийния борд е един от основните ангажименти, поети от служебното правителство. Тя добави, че тази стъпка е свързана със стабилността на сектора, с публичността, прозрачността и участието на заинтересованите страни във вземането на решенията за сектора. Вицепремиерът изрази надежда, че Бордът ще работи в консенсус, въпреки натрупаното напрежение. Предстои Енергийният борд да проведе първото си заседание следващата седмица. Очаква се да бъде извършен анализ на състоянието на енергийния сектор и да бъдат предложени спешни мерки и насоки за устойчиво развитие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови