Скокът на тока ще е между 5 и 10%

OFFNews 18 септември 2014 в 09:38 5043 11

Над 5 и близо до 10 процента ще бъде увеличението на тока, прогнозира пред БНР енергийният експерт Атанас Тасев. Вчера Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) прогнозира, че цената на тока ще се увеличи с до 10 процента от първи октомври.

"Винаги сметката трябва да се плаща. Около 1 милиард и половина е само дефицитът в Националната електрическа компания (НЕК). И като добавим сценария на Световната банка да се увеличава цената плавно... Системният дефицит, този, който не може да бъде ликвидиран по друг начин, е около 900 млн.", каза Тасев, като обясни, че това оставя дупка в бюджета, която трябва да се плати. За нея обаче няма буфери и като резултат "енергетиката може да се срути".

"Може да започне онзи сценарий с дискотеката. Сметките са ясни, първата стъпка е 10 процента. От 2010-а година досега токът е увеличен почти 2 и половина пъти и никой не реагираше. Но дойде кризата и хората реагираха", каза още Тасев.

Според кандидат-депутата на БСП и енергиен експерт Таско Ерменков ръстът в цената на тока ще е около 7-8%. Според него обаче и 5% са достатъчни, за да се компенсира дефицитът в НЕК. "Когато предишния ДКЕВР говореше за увеличаване на цената до 5% в разчетите бяха вкарани 800 млн. лв. от нарушения на ЕРП-та, които трябва да бъдат върнати. Сега ДКЕВР пропуска изобщо да говори за това, че ЕРП имат задължения", каза Ерменков пред bTV и поясни, че вероятно това е в резултат от срещата на президента Росен Плевнелиев с ръководството на EVN.

По думите му настоящото ръководство на ДКЕВР е зависимо от служебния кабинет. 

Валентин Николов от ГЕРБ коментира в ефира на bTV, че всеки ден НЕК губи по 90 млн. лв., защото държавната компания купува ток на завишени цени и го продава на по-ниски. По думите му за увеличение на тока се говори не от сегашното ръководство на ДКЕВР, а още от месец юли. Той уточни, че и при управленията на ГЕРБ е имало задържане на цената, което обаче се е прехвърлило към увеличението на цената с 14% през миналата година. "Искам да успокоя хората: всички хора, които изпитват затруднения с плащанията, ще бъдат компенсирани от следващото правителство, независимо кое ще бъде то", каза още Николов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!