Симеон Дянков вън от управата на руската ВТБ

OFFNews 30 април 2015 в 14:34 8109 5

Бившият финансов министър Симеон Дянков вече няма да е в управата на руската "Външно-търговска банка" (ВТБ), пише онлайн изданието на руския в. "Коммерсант" на 29 април.

Има две версии за оттеглянето - че Дянков сам напуска и че е освободен.

Самият финансист заявява, цитиран от "Коммерсант", че се оттегля, защото не може да бъде полезен за банката след въвеждането на санкциите на ЕС.

От друга страна, от самата банка обявиха в прессъобщение, че Дянков не е включен в кандидатурите за състава на новия Надзорен съвет на банката, който ще бъде гласуван на общото събрание на акционерите през юни.

С излизането на Симеон Дянков броят на членовете на надзора се намалява от 11 на 10.

Банката вече обяви, че поради недобрите си финансови резултати ще съкрати около 7% от персонала си. През миналата година вече мина съкращение на персонала и на заплатите на хората с около 15%.

Изданието "Комерсант" коментира, че на фона на международните санкции срещу Русия заради политиката ѝ в Украйна големите руски компании са започнали кампания по освобождаване на чужденците, заемащи високи постове в тях.

Бившият финансов министър на България влезе в надзорния съвет на руската държавна банка "Внешторгбанк" (ВТБ), която държи 30% от българската Корпоративна търговска банка (КТБ) през юни 2014 година. След като напусна поста у нас Дянков стана и ректор на висшето Руско училище по икономика в Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews